Učenicima u Bihaću održan historijski sat o ratnom putu Petog korpusa

Nakon Mješovite srednje škole i Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao Drugi“, učenici Mašinsko-saobraćajne srednje škole u Bihaću danas su slušali historijski sat o formiranju i ratnom putu Petoga korpusa Armije Repubike BiH, upriličen povodom njegove dvadeset i pete godišnjice. O ulozi Petoga korpusa u odbrani ovoga dijela BiH od agresije i oslobađanju okupiranih teritorija, te ratnom putu, srednjoškolcima su govorili Hamdija Abdić i Mirsad Selmanović, ratne starješine Petoga korpusa i članovi Organizacionog odbora za obilježvanje ove značajne godišnjice.

Dvadeset i prvoga oktobra nizom sadržaja bit će prigodno obilježena, jubilarna, dvadeset i peta godišnjica od formiranja naše „sile nebeske“, Petoga korpusa Armije Republike BiH čiji su pripadnici branili i odbranili našu domovinu i oslobodili njene okupirane teritorje. Učenici bihaćkih srednjih škola, pa i Mašinsko-saobraćajne škole u to vrijeme nisu bili ni rođeni a o Petom kopusu i njegovim pripadnicima slušali su i ponešto naučili od svojih roditelja i starijih. Danas su to znanje imali priliku proširiti slušajući izlaganja Hamdije Abdića, ratnog komandanta 502. viteške brigade i Mirsada Selmanovića, ratnog načelnika Štaba 5. korpusa Armije BiH.

Komandant Abdić je kazao kako su im pripadnici Petoga korpusa, pored života u slobodi, omogućili i školovanje i sticanje novih znanja, uz poruku da nije bilo Petog korpusa, ne bi ni nas bilo na ovim prostorima, ali ni na mnogim drugim teritorijama države BiH. Mirsad Selmanović, načelnik Štaba Petoga korpusa je naglasio da smo mi bili prisiljeni da se sami organiziramo i odbranimo od daleko nadmoćnijeg agresora. Na mladima je da BiH jačaju i učine je boljim mjesto za život.

Pripadnici Petoga korpusa Armije RBiH su, kako je istaknuto, učinili sve što su mogli da BiH odbrane od agresije i učine je boljim mjestom za život.

rtvusk.ba

Related posts