U FBiH se od jučer oporavilo još 46 osoba, aktivno ukupno 325 slučajeva

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 649 osoba, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod sedam osoba. Registrovano je i 46 uspješno oporavljenih osoba.Novozaražene osobe su iz Magala, Tešnja i Bosanskog Petrovca.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da je danas u ovom bh. entitetu aktivno još 325 slučajeva.

Od početka pandemije do danas u FBiH je testirano 22.927 osoba. Registrovano su 993 slučaja zaraze koronavirusom, a od tog broja do danas se oporavilo 634 osoba, dok je 35 pacijenata preminulo.

Čerkez je najavio da će u narednom periodu doći do relaksacije mjera, a koje se tiču javnog prijevoza, obdaništa, ugostiteljskih objekata, a u posljednjoj fazi i tržnih centara.

“Pozivamo sve građane i građanke da nastavimo biti obazrivi, da koristimo zaštitnu opremu, da držimo odstojanje. Sa tim možemo reći da smo prilično sigurni i da bi mogli očuvati situaciju kakvu imamo danas. U Evropi i okruženju ima još dosta zaraženih osoba, a u nekim ima i povećanja broja zaraženih”, istakao je.

Čerkez je poručio da se nadležni u Ministarstvu zdravstva FBiH vode epidemiološkom situacijom, a ne nečijim željama za popuštanjem mjera.

“Tako smo postupali i tako i danas postupamo. EU je bila jedinstven prostor, unutar koje su vrijedila jedinstvena pravila, pa jei takav prostor unutar koronavirusa bio rascjepkan jer su države donosile određene mjere.U inozemstvu postoje zemlje koje imaju povećanje slučajeva, vidjeli smo Njemačku gdje se proteklih dana skoro uduplao broj slučajeva, iako je niska razina prijenosa. Mi pratimo popuštanja u Evropi i regionu i sukladno tome ćemo postupati. Svi državljani BiH mogu ući u BiH, ali radi zaštite ostatka stanovništva ostaje obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana”, dodao je.

Na pitanje kada se može očekivati liberalizacija mjera u vezi sa otvaranjem granica, Čerkez je odgovorio da bi se to moglo desiti polovinom juna.

“Sredinom juna bi se moglo očekivati određena vrsta liberalizacije. Što se tiče ekonomije i privrede tu su već popuštene mjere za osobe koje dolaze u BiH pod posebnim uvjetima”, istakao je.

U cijeloj BiH do danas je registrovano ukupno 2.106 slučajeva. Od tog broja oporavilo se 1.109 osoba, a preminulo je 111. Broj aktivnih slučajeva, dakle osoba koje se još vode kao zaražene, iznosi 886.

Izvor: Klix.ba

Related posts