Sa protesta opozicije u Beogradu: Brutalno vrijeđanje poslanika Muhameda

Proteste je organizovao Srđan Nogo, inače nekadašnji funkcioner “Dveri”, transparent potpisuju Narodne patrole

Protesti opozicije u Beogradu održavaju se svakodnevno u posljednjih nekoliko dana u Beogradu.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije transparenta koji je bio okačen na beogradskom Trgu Repbulike na kojem se nalaze gnusne uvede na račun poslanika Muhameda. Proteste u petak i subotu na pomenutoj lokaciji organizovao je Srđan Nogo jedan od osnivača i bivši član Dveri.

Narodne Patrole

Pojavile su se u februaru kada su pripadnici organizacije “Nema predaje Kosova i Metohije”, u crnom, sa kapuljačama na glavama presretali manje grupe migranata u Beogradu.

Na snimcima objavljenim na internetu se vidi kako njih petnaestak migrantima daju letke na kojima je pisalo da se „zabranjuje kretanje migranata van migrantskih centara od 22 do 6 sati ujutru i u grupama sa više od tri osobe“.

Tada su najavili da će patrolirati svako večer.

KO JE SRĐAN NOGO?

Rođen je 1981. godine u Beogradu.

Završio je Četvrtu beogradsku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, međunarodno – pravni smjer.

„Na Pravnom fakultetu, gde sam studirao, imali smo udruženje Nomokanon, i zajedno sa časopisom Dveri 2004. godine organizovali smo tribine i akcije. Saradnju sam kasnije intenzivirao i jedan sam od desetoro osnivača grupe građana Dveri. Bio sam član starešinstva, a potom i član Predsjedništva stranke i poslanik“. (Danas, 21. 2. 2019. godine)

Bio je kandidat Dveri za narodnog poslanika na izborima 2012. i 2014. godine. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Obavljao je funkciju zamenika predsednika poslaničke grupe Dveri u Skupštine Srbije i bio je predsjednik Gradskog odbora Dveri u Beogradu.  

„Nakon beogradskih izbora i loših rezultata Nogo, koji je bio kandidat za gradonačelnika, smijenjen je sa mjesta predsjednika beogradskog odbora Dveri. Tada je i počeo otvoreni sukob dvojice najuticajnijih članova Dveri, koji je kulminirao Nogoinim protivljenjem ulasku u Savez za Sbiju. ‘Svi članovi Dveri koji su se protivili ulasku u Savez sklonjeni su. Ostao sam samo ja’“, kazao je Nogo. (Danas, 21. 2. 2019. godine)

U februaru 2019. Dveri su saopštile da je disciplinska komisija pokreta donijela odluku da se Nogo isključi, „zbog kontinuiranog kršenja odluka organa Pokreta čime je grubo prekršen Statut“. Prethodno, on je na protestu „Jedan od pet miliona“ nosio maketu vješala iako su organizatori protesta, uključujući i Dveri, pozivale učesnike da to ne čine. Predsjednik Dveri Boško Obradović ogradio se od takvog poteza Noge, koji je istog dana najavio svoju namjeru da se kandiduje za predsjednika Dveri.

To je bio drugi put da se Obradović ograđuje od postupaka Noge. Prvi put je to bilo u oktobru 2018. kada je lider Dveri osudio izjavu Noge, koji je rekao da premijerka Ana Brnabić treba da bude obješena istog časa na Terazijama ukoliko je parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima. Nakon te izjave Nogo je bio prinuđen da podnese ostavku na mjesto člana Predsjedništva.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts