Tužilaštvo USK potvrdilo: Na području USK uhapšeno 10 osoba zbog sumnje na organizovani kriminal

U velikoj akciji pripadnika Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a USK, a po naredbi Tužilaštva USK, U Unsko-sanskom kantonu danas je slobode lišeno deset osoba zbog sumnje na krivično djelo organizovani kriminal.

Kako su kazali u Tužilaštvu USK, slobode su lišeni S. O., Š. A., A. R., M. I., S. M., A. M., A. O., N. K., S. M. i O. G.

Većina uhapšenih su uposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Na teret im se stavlja krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prijevara u privrednom poslovanju krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i pranje novca.

“Istraga se vodi i protiv dva pravna lica koja se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda, a koja su odgovorna za navedena krivična djela zbog propuštanja dužnog nadzora od strane upravljačkih tijela nad zakonitošću rada privrednih društava i zbog protivpravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnog djela”, istakli su iz Tužilaštva USK.

Trenutno se po nalogu Tužilaštva USK vrše pretresi službenih prostorija, stanova i kuća gdje osumnjičeni imaju prijavljeno boravište, kao i aktivnosti na prikupljanju dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku. – piše klix.ba

Related posts