„Svi smo mi djeca“ – kampanja Organizacije „Save the Children“ u USK-u

„Svi smo mi djeca“, naziv je kampanje kojom Organizacija „Save the Children“ nastoji podići svijest javnosti o značaju uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u školovanje i društvo. Tim povodom „Save the Children“ predstavila je infografiku „Svi smo mi djeca“ koja kroz ilustrirane primjere oslikava suštinu inkluzije i približava je najširoj publici. U nastajanju infografike sudjelovale su osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoju i članovi njihovih porodica.

Podrška djeci

Kroz izjave u prvom licu, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji obraćaju se javnosti, dajući putokaze i primjere na koji način mogu i žele biti dostojanstveno uključeni u društvo. Poštujući načela pristupačnosti za osobe s različitim poteškoćama, infografika je objavljena u nekoliko varijanti, za slabovidne osobe i osobe s disleksijom, a u narednim danima pojavit će se u formi videa, kao i na Brajevom pismu. Infografika je prilagođena korištenju na društvenim mrežama, stoga, „Save the Children“ poziva sve građane da je objave na svojim profilima uz hashtag (hešteg) #MiDjeca, te tako daju svoj doprinos razbijanju predrasuda, te podrže pravo svakog djeteta na školovanje. -Kampanja „Svi smo mi djeca“ dio je velike inicijative Organizacije „Save the Children“ koju sprovodimo zajedno s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike i drugim partnerskim institucijama, jedinicama lokalne samouprave. Ovaj projekt ima za cilj pružiti sistemsku podršku djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima. U sklopu te inicijative, otvorili smo dva centra, odnosno, podržali ministarstva u uspostavi dva centra za razvoj inkluzivnih praksi u Bihaću i Cazinu. Ti centri, zapravo, pružaju različitu vrstu podrške djeci s poteškoćama i njihovim porodicama, kaže Lamija Landžo, koordinatorica u projektu obrazovanja pri Organizaciji „Save the Children“ za sjeverozapadni Balkan u Sarajevu. To su rehabilitacijska i podrška mobilnog stručnog tima te psihosocijalna podrška. Bitan aspekt njihovog rada je i jačanje svijesti zajednica o važnosti inkluzivnog obrazovanja. U Centru za razvoj inkluzivnih praksi u Bihaću rade sa stotinjak djece raspoređene u različite kabinete ovisno o vrsti poteškoća i podrške koja im je potrebna.

Dopiranje do javnosti

-Kreiranje ovih infografika je jedan oblik dopiranja do javnosti, odnosno, senzibilizacije naše lokalne zajednice i šire društvene zajednice u smislu da su osobe s poteškoćama u razvoju ravnopravni članovi našeg društva i da bi trebali ravnopravno sudjelovati u svakom segmentu naše društvene zajednice kao i svi drugi građani jer to je njihovo osnovno ljudsko pravo, kaže Samra Selimović, diplomirana defektologinja i oligofrenologinja u Centru za razvoj inkluzivnih praksi u Bihaću. -Inkluzija u obrazovanju je zaista temeljno ljudsko pravo djeteta i nešto što mi apsolutno trebamo provoditi uz odgovornost svih pojedinaca i građana u Unsko-sanskom kantonu, naglašava Landžo. Na žalost, još uvijek društvo nije u toj mjeri osvješteno da bi prihvatilo osobe s poteškoćama onako kako bi to trebalo, dodaje Samra Selimović. U kreiranju ove infografike jesu učestovali roditelji naših korisnika iz centra a u njima se nalazi nekoliko izjava i citata roditelja koji imaju djecu s poteškoćama a koji koriste usluge Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Bihaću. U sklopu kampanje „Svi smo mi djeca“, Organizacija „Save the Children“ je upriličila oslikavanje murala inkluzije u Bihaću i Cazinu, a u narednom periodu priredit će Dan otvorenih vrata u Cazinu gdje će biti obilježena prva godišnjica centara za inkluzivnu praksu u Bihaću i Cazinu, te obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. – piše reprezent.

Related posts