Švedska donijela zakon o pandemiji: Oštrije mjere i restrikcije, stanje teže u 2021. godini

Maksimalno će osam osoba moći biti na privatnim okupljanjima u javnim prostorima, izjavio je premijer Stefan Löfven

Pandemija koronavirusa se pojačala u cijelom svijetu unatoč oštrijim mjerama i gotovo potpunoj izolaciji. Švedska je od 10. januara uvela Zakon o pandemiji i na taj se način pridružila restrikcijama u Evropi. U Švedskoj preko pola miliona zaraženih i preko 10.000 umrlih od Covid-19 (10 miliona stanovnika).

Najviše umrlih od Covida-19 na milion stanovnika ima Belgija sa 1.700 mrtvih, Italija 1.400 mrtvih, SAD 1.100 mrtvih, Švedska ca 1.000 mrtvih na milion stanovnika. Evropske zemlje su uvele dosada najoštrije mjere potpune izolacije, koje će čak najmanje trajati još barem 3-4 mjeseca.

U Švedskoj preko pola miliona zaraženih

Sa 15. januarom 2021. godine, u svijetu je od korone bilo 93.005.232 zaraženih, te 1.993.077 umrlih; u Evropi 26.985.114 zaraženih, te 613.716 umrla. U zemljama Nordena bilo je 805.974 zaraženih, te 13.110 umrla; u Švedskoj je 523.486 zaraženih (+ 4.703), umrlih 10.323 (+ 138), u bolnici sada je 2.621, a na intenzivnom su 355 osobe (+ 3). Radi se o osobama u radnoj životnoj dobi 20 – 59 godina, koje su zaražene u poslednje vrijeme, saopćava Zdravstvena uprava. Intenzivnu njegu ima u januaru 2021. više osoba nego proljetos, nema poboljšanja u posljednje dvije sedmice. Trenutno je u Švedskoj 60 procenata zauzetih kreveta, dok na intenzivnoj njezi još uvijek ima 20 procenata slobodnih mjesta.

Švedski parlament usvojio zakon o pandemiji

Koliko je stanje ozbiljno govori podatak da je švedski parlament 08. januara usvojio zakon o pandemiji, koji je stupio na snagu po hitnom postupku 10. januara 2021. odine, čime su vladi povećane nadležnosti u borbi protiv Covida-19: regulisanje radnog vremena za npr. trgovinske centre, butike, sportske sale i aerodrome, dok komune i regioni mogu donositi lokalne odluke. Uz to će zahvaćene firme pandemijom od države dobiti nadoknadu.   

Koliki je značaj zakona govorio je premijer Stefan Löfven, na konferenciji za medije.

– Maksimalno će osam osoba moći biti na privatnim okupljanjima u javnim prostorima, a koliko će se osoba moći privatno kod kuća i u stanovima okupiti, zavisi od procjene onih koji se okupljaju.

– Ko ne prati pravila biće novčano ili zatvorski kažnjen, kaže socijalna ministrica Lena Hallengren.

Koliki je značaj zakona o pandemiji govori i to da je parlament 13. januara održao još jednu partijsku raspravu jer se stanje sa zarazom nije još uvijek poboljšalo ni nakon novembra 2020. godine!  

Međutim, pet dana nakon donošenja zakona o pandemiji, nedostatne su mjere kontrole od strane regija, koje su dužne voditi nadzor nad gužvama u trgovinskim centrima i buticima. 

Deset kvadrata po osobi!

Nova pravila sadrže da butici, galerije, gimnastičke sale i sportsk mjesta mogu primiti maksimalno onoliko posjetilaca kada im obezbijede 10 kvadrata po osobi.

– Prema Zdravstvenoj upravi svaki posjetilac mora imati 10 m2, naglasila je ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren.

Odgovorna osoba za djelatnost je dužna izračunati broj osoba koje se tu mogu okupiti, te odgovara da se to ne prekrši. Posjetioci se moraju jasno obavijestiti koliko ih može biti u lokalu pri svakoj prilici.

Kazne i do 2.000 kruna

Prekršioci zakona o pandemiji ili „Covid-19 zakona“ mogu dobiti kaznu i do 2.000 kruna: predložila je državna tužiteljica.

– Naša je procjena da je ta kazna odgovarajuća, kod ozbiljnijih prekršaja mogu se primjeniti i druge zakonske odredbe, kazala je državna tužiteljica Petra Lundh. Čak i mladi od 15 do 18 godina mogu dobiti kazne ako krše zakon, koji će stupiti na snagu 27. januara 2021. godine.

5.000 može umrti u naredna dva mjeseca u Švedskoj!                                       

Švedska je već 14. januara premašila cifru od 10.000 umrlih od Covida-19. Fredrik Elgh, ljekar i prof. virologije, traži snažnije restrikcije. On ističe da 5.000 osoba može umrti u naredna dva mjeseca, ako se virus bude širio sadašnjom brzinom!

– Ako možemo smanjiti smrtnost time što ćemo uvesti 3-4 sedmice stroge izolacije, onda to hitno moramo uraditi! Apsolutna većina evropskih zemalja je uvidjela da je to vrijedno napora, ali to ne radimo nažalost mi u Švedskoj, kazao je Elgh za SVT.    

Produžena i povećana krizna pomoć poduzećima

Vlada je produžila kriznu ekonomsku pomoć za mala i srednja poduzeća, te za pojedinačne poduzetnike od novembra 2020. do februara 2021. godine. Istovremeno povećava se nadoknada sa 75 na 90 procenata od fiksnih troškova. Pomoć mogu dobiti potražioci koji su izgubili najmanje 30 posto u prometu.

– Takvo stanje sada imamo kod ugostitelja, taksi branše i drugih kojima je pandemija nanijela štetu i kojima je pomoć važna, kaže Mats Persson.

Uzdrmana ekonomija – najveći broj nezaposlenih za 23 godine

Pandemija koronavirusa je Švedskoj nanijela ogromne štete, tek sada se procjenjuje da je i broj umrlih od Covida-19 veći nego je statistički to iskazano u proljeće 2020. godine, zbog različite obrade podataka! Zabilježen je najveći je broj nezaposlenih u Švedskoj u 2020. godini u posljednje 23 godine, od 1997. godine, više za preko 80.000 osoba nego u 2019, sve je više dugotrajno nezaposlenih, na što su direktno uticale restrikcije zbog pandemije koronavirusa, koje i Švedska stalno mora pojačavati.

Švedska izdvaja još 5,5 milijardi za praćenje zaraze

Švedska vlada je izdvojila još 5,5 miljardi kruna za testiranja i praćenja zaraze koronavirusa.

– Želimo poslati signale da je testiranje veoma važno, kaže ministrica socijale Lena Hallengren. Svake sedmice u decembru testirano je, sa PCR-testovima 200.000 – 300.000 osoba. Vlada želi i dalje u to ulagati i zato izdvaja još 5,5 miljardi kruna za testiranje i praćenje zraze, pored već ranije izdvojene 2 miljarde – najveći dio ide regijama. Vlada sa partijom centra i liberalima posebno ulaže 100 miliona kruna za istraživanje osoba koje su duže vrijeme zahvaćene Covidom-19, da se odgovori zašto pojedine osobe bivaju zahvaćene i kako se one najbolje mogu tretirati. Ministrica za istraživanja Matilda Ernkrans kaže da su već u toku određena istraživanja, ali da će se ulaganja kompletirati.  

Masovno vakcinisanje od marta

Masovno vakcinisanje protiv Covida-19 u Švedskoj biće u potpunosti moguće tek od marta, smatra koordinator Richard Bergström. Švedska je do 12. januara dobila oko 300.000 doza vakcine; plan je da se sedmično vakciniše 100.000 osoba, u martu će to biti sedmično 500.000 vakcinisanih. Regije će se angažirati na masovnom vakcinisanju uvođenjem i privatnih aktera. Do 10. januara Švedska je protiv Covid-19 vakcinisala više od 80.000 osoba. Svi vakcinisani će biti registrirani u nacionalni registar za vakcinisanje. Izdavaće se i potvrda o vakcinisanju sukladno EU-zajedničkim sistemom, o tome je u Švedskoj zadužen E-hälsomyndigheten (E-zdravstvena uprava). Ima i otpora vakcinisanju, npr. u regiji Skåne je ca 30 procenata medicinskog osoblja odbilo primiti vakcinu, ne žele biti među prvima. Nakon 80.000 vakcinisanih registrirano je 127 slučajeva sa nuspojavama na vakcinu, od čega je svega nekoliko slučajeva bilo ozbiljnije, a umrlo je sedam osoba, ali ne zbog vakcine.

Zabrana alkohola poslije 20 sati se produžava

Vlada je produžila do 24. januara 2021. godine zabranu serviranja alkohola u restoranima iza 20 sati, prema socijalnoj ministrici Lena Hallengren.

– Imamo i dalje veoma ozbiljno stanje, prošli smo Božić i Novu godinu, ali imamo i dalje visok nivo širenja zaraze u društvu, naglasila je ministrica.    

Zabrana točenja alkohola nakon 20 sati uvedena je 24. decembra s važenjem do 15. januara, ali se produžava sada za devet dana, s tim da će vlada ponovo donijeti novu odluku.

Svjetska zdravstvena organizacija istražuje virus u Kini

Grupa međunarodnih eksperata Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovala je 14. januara u Wuhan, u Kini, da istraži porijeklo pandemije. Svjetski će stručnjaci u saradnji s kineskim provoditi zajedničko istraživanje o porijeklu Covida-19. Naime, u kineskom gradu Wuhan prvo je otkriven korona virus „covid-19“ krajem 2019. godine. Ovo nije nikakva „istraga“ već naučno istraživanje.

Bez narodnog ili imuniteta krda u 2021.!

Tek što je započelo vakcinisanje protiv Covida-19, koje je probudilo nadu da je blizu kraj pandemije, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila:

– Nećemo dostići neku formu narodnog imuniteta ili imuniteta krda tokom 2021. godine, kazao je Soumya Swaminathan, istraživač u WHO. Razlog su potrebno vrijeme da se proizvede vakcina i administracija vakcine, što će usporiti akciju. Naprotiv, narod mora nastaviti držati odstojanje, prati ruke i nositi zaštitne maske, upozorio je WHO.        

Oštre mjere u cijelom svijetu

Danska je uvela oštrije mjere zabrane kretanja, u Njemačoj možete sresti samo jednu osobu, Engleska ima jednu zaraženu osobu na 50 stanovnika, u SAD dnevno i do 300.000 zaraženih i Bayden će uložiti čak 1,900 milijardi dolara za brzo vakcinisanje i kroz ekonomsku pomoć privatnim osobama, poduzećima i upravama, u Kini je 28 miliona stanovnika u karantinu, pooštrene su mjere u Sloveniji, u Italiji će vjerovatno pasti vlada zbog pandemije, u Izraelu već vakcinisano preko dva miliona osoba i po tome su najbolji, Brazilska pokrajina Amazons ostala bez kisika u glavnom gradu Manaus i pomoć stigla od neprijatelske Venecuele, 17. januar počinje vakcinisanje u Indiji gdje će se u prvom polugodištu vakcinisati 300 miliona, a trebaju 2-3 godine da se svi vakcinišu, u Libanonu je do 25. januara potpuna zabrana izlaska, norveška aviofirma Norwegian ukida letova na dugim linijama, crveni alarmi svuda!

Svijet se o sebi zabavio, stanje je sve gore, zabranama se ne vidi kraj – trajaće najmanje do 01. marta! Pandemija bukvalno vlada svijetom, oslabila je ekonomija većine zemalja, ulaže se puno u nauku…

Related posts