Sve prednosti zbog kojih ćete obožavati eterično ulje lavande

Ulje lavande (Lavandula angustifolia) otkriveno je prije 2.500 godina i tradicionalno se koristi u terapeutsoj praksi zbog svojih benefita za nervni sistem.

“Poznato je da lavanda ima smirujuće dejstvo koje pomažu u spavanju, iscjeljenju i liječenju anksioznosti”, objašnjava Hanna Naranjo – wellness estetičarka u Haven Spa, ali to nije sve: “Sa ovim uljem možete tretirati sve od ugriza buba i manjih rana, do nesanice, stresa, glavobolje, za iritaciju kože.”

Naranjo naglašava da je važno pronaći pravo kvalitetno ulje zbog stotina varijanti lavande na tržištu. Prije kupovine treba da provjerite ime i porijeklo.

Ako se na etiketi ne navodi da je proizvod eterično ulje, trebalo bi ga izbjegavati jer neće imati iste prednosti kao eterično ulje. Takođe, jeftinija ulja lavande iz apoteka su često razrijeđena sintetičkim sastojcima.

U nastavku teksta pročitajte korisna uputstva o tome kako da uključite ulje lavande u vašu svakodnevnu rutinu ljepote.

#1 Lavandino ulje za kosu

Naranjo ima mnogo klijenata koji lavandino ulje koriste za kožu glave, kombinujući ulje sa drugim proizvodima. Utrljavanje nekoliko kapi ulja direktno na tjeme glave takođe eliminiše perut.

#2 Lavandino ulje za tijelo

“Možete ga koristiti kao parfem svakodnevno, masirati ga u sljepoočnice za opuštanje ili druga područja kao što su ramena koja nose mnogo stresa”, objašnjava Naranjo.  Ulje lavande tokom menstrualnog ciklusa može da ublaži grčeve.

#3 Lavandino ulje za lice

Ulje lavande može da se koristi za svrbež kože ili protiv akni, jer ima antibakterijska i ptotivupalna svojstva. Možete ga koristiti i na usnama za hidrataciju.

#4 Lavandino ulje za kuću

Ulje se može koristiti za aromaterapiju u bilo kom difuzoru za umirivanje neposredno pred spavanje. Radi na smanjenju anksioznosti i nerava kako bi se opustio mozak, tako da možete da se podmladite dok spavate.

A ako je DIY za vas, ulje od lavande se može napraviti kod kuće.

 

Related posts