Šuhret Fazlić: Spremni smo na koaliciju sa SDA

Rekao je ovo danas predsjednik POMAK-a i gradonačelnik Bihaća, prilikom predstavljanja nove ekonomsko-političke platforme „10 za Bihać“ koja uključuje deset načina da Bihać privredno krene naprijed nakon višegodišnjeg stagniranja.

Prva tačka je rješavanje migrantske krize, u smislu stavljanja pod kontrolu ovog problema globalnih razmjera, rekao je Šuhret Fazlić, predsjednik POMAK-a i gradonačelnik Bihaća. Ne želimo da Bihać i njegovi stanovnici jedini trpe posljedice problema kojeg prvenstveno moraju riješavati viši nivoi, država i Federacija, rečeno je na pressici. „Bihać je dobio 4 miliona maraka od Federacije BiH, međutim kad je taj novac stigao u USK, onda su kantonalne vlasti odredile da dva miliona maraka idu za sigurnost, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova, a dva miliona su preraspoređena Ministarstvu zdravstva kako bi se zdravstvena situacija držala pod kontrolom. A onda se krenulo u izgradnju zgrade policije u Bužimu. Ja razumijem da je i to potrebno, ali Bihać je pod najvećim udarom migrantske krize“-rekao je Fazlić. Dodao je da već sada bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić raspoređuje 150 miliona maraka koje BiH treba dobiti od Evropske komisije na način da skoro sav novac je odjednom potreban za njegovo ministarstvo, Graničnu policiju, Službu za strance, a lokalne zajednice koje su najviše pogođene krizom, dobiće najmanje novca.

Odgovarajući na pitanja o parlamentanoj većini u Gradskom vijeću, kroz prizmu dešavanja na posljednjoj sjednici ovog tijela, kada nije usvojen ni Dnevni red, Fazlić je rekao da imaju problema unutar većine. „Imate članove Komisije za budžet koji nisu dali saglasnost na izvršenje budžeta, iako smo u suficitu više od  3 miliona maraka, a jedan od članova koji nisu dali saglasnost je SDP-ov Adnan Habibija“, tvrdi predsjednik POMAK-a.

Plan „10 za Bihać“ uključuje još i popravku puta AVNOJ-a, daljnja ulaganja u Nacionalni park Una, nastavak izgradnje Aerodroma Golubić, izgradnju kružnog toka na Kamenici, izgradnju treće kolovozne trake na Gorjevcu, rekonstrukciju kompletne javne rasvjete u gradu na Uni, početak izgradnje bazena u naselju Prekounje i pomoćnog stadiona Jedinstva, rekonstrukciju sportske dvorane Luke.“ Mi već imamo nekoliko miliona s kojima možemo krenuti u ove infrastrukturne projekte“- rekao je Edin Moranjkić, član POMAK-a. Za to su nam potrebni članovi političkih partija koji neće gledati svoje sitne interese, već boljitak grada, objasnio je Moranjkić. U tom smislu Šuhret Fazlić je i ponudio plan svim strankama koje participiraju u Vijeću, kako onim s kojima je POMAK već u koaliciji, tako i po mandatima najmnogobrojnijoj stranci SDA u GV Bihać.

Govoreći o eventulanoj promjeni koalicionih partnera u kantonalnoj vlasti, Fazlić kaže da za sada od toga nema ništa, jer takvog su stava članovi ove stranke u Skupštini USK-a Ilda Alibegović i Zikrija Duraković.

„Odgovornom i domaćinskim odnosom prema javnom novcu, uspjeli smo vratiti Bihać sa ruba bankrota, te čak i vratili više od 16 miliona KM duga kojeg je Grad imao“-kazao je na press konferenciji Šuhret Fazlić.

 

krajina

Related posts