Stiže zima u Krajinu: Cijena peleta od 300 do vrtoglavih 400 KM

Dolaskom jeseni počela je i grijna sezona. Cijena peleta slična je prošlogodišnjoj i kreće se u rasponu od 300 do 400 KM. Ovaj energent znatno jeftinije mogao se nabaviti ljetos, a sada ga je uz više cijene i teže nabaviti.

Uz kalendar, dolazak jeseni najavio je i pad temperatura. Mnogi su već naložili prvu vatru, pod uslovom da su na vrijeme nabavili ogrijev. Osim drveta posljednjih godina pelet je kod nas sve popularniji energent.Tona peleta trenutno se može nabaviti po cijeni od 300 do 385, pa i 400 KM ovisno o kvaliteti, proizvođaču i troškovima prevoza. Tragajući za informacijom da li ga ima u dovoljnim količinama, kakva je potražnja i kolika je cijena, obratili smo se brojnim firmama koje se bave proizvodnjom peleta.Odgovor smo dobili jedino u peletari iz Lušci Palanke kod Sanskog Mosta.

Ova firma ljetos je nudila pelet po 295 maraka i tada su prodali značajne količine. Za razliku od ove, brojne peletare u BiH , prema informacijama iz medija i u javnosti, još prije par mjeseci rasprodale su ovaj energent i zalihe su prazne. Mnogi građani i danas čekaju na isporuku peleta kojeg su naručili krajem proljeća ili početkom ljeta.To su nam potvrdili i oni koji odnedavno tragaju za njim. Dosta veća potražnja od ponude i prošle je godine bila problem što je dovelo do drastičnog poskupljenja, po mnogima vještački izazvanog.

Ovakva situacija je nažalost, pogodno tlo za one koji „ love u mutnom“.

Naime, pojavile su se firme, poput jedne iz Bosanskog Novog , koje nude pelet po znatno nižim cijenama od one na tržištu, a u rijetkim slučajevima ga dostavljaju na adresu kupca. Kada ga i isporuče, iz iskustva korisnika, loše je kvalitete, a cijena je znatno viša od dogovorene. Kasnije ih je nemoguće kontaktirati i tražiti pojašnjenje, jer se ne javljaju na telefon. Doduše, obratili su se kratkim saopćenjem u kojem navode da nisu u mogućnosti odgovoriti svim zahtjevima i da pelet potraže na drugom mjestu. Drugim riječima budite oprezni i dobro provjerite od koga i po kojoj cijeni kupujete pelet.

rtvusk.ba

Related posts