Starinska mašina sa buvljaka je prava nacistička enigma

Jedan Rumun nedavno je na buvljoj pijaci kupio uređaj koji mu je prodavac predstavio kao starinsku pisaću mašinu, za koju je izdvojio 100 eura.

Ono što je trebalo da bude pisaća mašina, međutim, bila je enigma – njemački uređaj za šifrovanje i dešifrovanje važnih poruka iz perioda Drugog svjetskog rata. Nijemci su bili toliko sigurni u enigmu da su vjerovali da niko ne može da je “provali”, iako je to engleskim kriptolozima pošlo za rukom.

Na aukciji održanoj u Bukureštu, ta ista mašina sa buvljaka dostigla je cijenu od 45.000 eura, koliko je za nju izdvojio anonimni kolekcionar.

Sretni čovek, koji je na enigmi zaradio više novca nego što je uložio, profesor je kriptografije “koji je vrlo dobro znao šta kupuje”, rekao je Christian Gavrila iz aukcijske kuće Artmark. Prodavac sa pijace, međutim, nije znao.

Budući da je Rumunija sve do 1944. godine bila saveznik nacističke Njemačke, historičari vjeruju da se na njenoj teritoriji, po podrumima i tavanima, nalazi još neotkrivenih enigmi.

Više hiljada ovih uređaja je bilo proizvedeno, ali se veoma mali broj njih našao na aukcijama pred kolekcionarima ratnih memorabilija. Prošlog mjeseca jedna enigma prodata je kod Kristija u New Yorku za rekordnih 547.500 dolara, dok je mašina korištena u filmu “Enigma”, iz 2001. godine, na aukciji dostigla cijenu od 208.137. dolara.

Related posts