Španska vlada danas preuzima kontrolu nad Katalonijom i oduzima joj autonomiju

Španski premijer danas bi trebao odobriti Vladi mjere za preuzimanje ovlasti nad Katalonijom.

Premijer Mariano Rajoy sastat će se sa članovima svog kabineta skoro tri sedmice nakon održanog referenduma. Španska vlada glasanje smatra ilegalnim, ali katalonski lider Carles Puigdemont kazao je da mu je dat mandat da proglasi nezavisnost.

Vlada uzvraća udarac i priprema se da preuzme moć i ovlasti nad ovim dijelom zemlje. Očekuje se da će aktivirati Član 155. Ustava Španije koji omogućava primjenu direktnih ovlasti u krizi čime bi vratili moć koju su dali regiji prvi put. Ipak, član 155. ne daje vladi moć potpune suspenzije autonomije.

Španije je u krizi od 1. oktobra kada je održan referendum. Od 90 posto glasača, 43 posto ih je bilo za nezavisnost. Madrid je tražio od lidera da se izjasni da li je ili nije Katalonija proglasila nezavisnost, te su mu dali dva roka da se izjasni. Oba su prošla, a španska vlada sada insistira da mora intervenirati kako bi zaštitila zakon.

Ovo je “mač s dvije oštrice” jer ako Madrid preuzme kontrolu nad katalonskom policijom, aktivnosti protiv katalonske televizije i zamijeni katalonske službenike ljudima lojalnim Madridu, to bi moglo izazvati velike nemire.

Jedna od mjera bi mogli biti i regionalni izbori a katalonska vlada bi bila razriješena dužnosti.

Related posts