Snaga, pravda, pošteno,zastave,opstanak...: S kakvim sloganima se stranke u BiH bore za glasove

Zvanična predizborna kampanja počela je u petak, i trajat će do 6. oktobra u 7 sati kada počinje predizborna šutnja koja će trajati 24 sata.

U proteklom periodu, temperaturu na političkoj sceni BiH stidljivo su podizali predizborni slogani i plakati koje su predstavljale političke stranke koje će se naći na glasačkim listićima.

Naime, od petka, građani BiH će biti pod “paljbom” političkih poruka stranaka, kao i obećanjima i predstavljanjima političara koji su se kandidirali, a većina “glavnih” političkih subjekata potrudila se već da predstavi svoje slogane.

Vlasti u četiri godine ispunile svega 3,3 posto obećanja

Stranka demokratske akcije (SDA), nastavlja gdje je stala prije četiri godine. Na Općim izborima 2014. godine pred bh. građane je izašla sa sloganom “U jedinstvu je snaga”, dok ove godine poručuju kako su “Snaga naroda”.

Savez za bolju budućnost (SBB) borit će se za naklonost birača sa sloganima “Biraj moćnu BiH”, “Život za BiH”, “Ekonomija, a ne dinastija”, “Za Europu, nas je više!” i “Sve za državu”.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) prema najavama pred bh. građane izlazi s porukom “Zemlja za sve nas”.

Slogan Demokratske fronte (DF) za ovogodišnje predsjedničke i parlamentarne izbore će biti “BiH pobjeđuje”. Na prošlim Općim izborima koji su održani 2014. godine slogan DF-a bio je “Odlučno u promjene”.

Slogan Naše stranke (NS) glasit će “Zajedno i tačka”, a ovaj slogan će biti korišten na promotivnim materijalima i predizbornim skupovima stranke koja ima i svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjedništvo Nezavisnog bloka utvrdilo je još u julu izborni slogan stranke i slogan kandidata za člana Predsjedništva BiH Senada Šepića, a on je “Poštena država”.

Koalicija Hrvatsko zajedništvo koju čini 12 stranaka: HDZ 1990, HKDU-a-HRAST, Hrvatske neovisne liste, Hrvatske liste za Livno, HSP-a BiH, Autohtonog HSP-a BiH, Ujedinjenih pravaša, Čapljinske neovisne stranke, Hrvatskog bloka, Prkosa iz Posavine, Kupreške neovisne liste i Demokratske obiteljske stranke, simpatije glasača će pokušati osvojiti s glavnim sloganom “Za opstanak”.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ) i stranke Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) na predstojeće Opće izbore izlaze sa sloganima “Razvoj i o(p)stanak” i “Zajedništvo”.

Zanimljiva je situacija, da se upravo ove dvije dominantne hrvatske političke opcije pred početak izborne kampanje spore u vezi s imenima koalicija i sloganima, te jedna drugu optužuju za plagiranje.

Na ovogodišnjim izborima prvi će put biti korištene providne kutije

Što se tiče manjeg bh. entiteta, većina političkih stranaka u Republici Srpskoj (RS) objavila je slogane s kojima će pokušati da privuku pažnju i glasove birača na predstojećim općim izborima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nedavno je, prilikom izbora kandidata te stranke za dvije najznačajnije pojedinačne izborne funkcije, objelodanio da je predizborni slogan SNSD-a “Pod zastavom Srpske”.

Krajem jula ove godine, opozicione stranke u RS-u su odlučile da na ovogodišnjim izborima nastupaju pod nazivom Savez za pobjedu, a u izbornu trku su odlučile da uđu sa sloganom “Dan pobjede RS”.

Nešto ranije, Srpska demokratska Stranka (SDS) je objavila da će poruka glasačima na predstojećim izborima biti “Vratimo Srpsku narodu, jer je srpskom narodu potrebna Republika Srpska”.

Narodni demokratski pokret (NDP) u izbornoj kampanji nastupit će pod sloganom “Tri koraka za bolju Srpsku”.

Partija demokratskog progresa (PDP) u izbornu utakmicu ulazi sa sloganom “Posao, dostojanstvo, pravda”.

Demokratski narodni savez (DNS) je na dosadašnji slogan “Riječ je riječ”, koji je bio svojevrsna lična karta stranke, dodao novi slogan “Odgovorno”.

Svakako, ovo nisu sve koje će se naći na glasačkim listićima, jer prema podacima CIK-a BiH ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

Podsjećamo, ovogodišnji, Opći izbori zakazani su za 7. oktobar, a na Centralnom biračkom spisku je 3.352.933 osobe s pravom glasa, od čega je 3.254.767 prijavljeno za glasanje u BiH, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

radiosarajevo.ba

Related posts