Sjeverna Koreja održala vojnu paradu, prvi put bez interkontinentalnih raketa

Sjeverna Koreja održala je veliku vojnu paradu povodom 70 godina od formiranja države, ali prvi put tokom ceremonije nisu predstavljeni dalekometni projektili i proslavu su obilježili obojeni baloni i cvijeće.

Veliki broj gledalaca prisustvovao je paradi tokom prolaska više desetina hiljada vojnika i kolone tenkova koje je pozdravljao sjevernokorejski lider Kim DŽong Un.

Analitičari su uočili da za razliku od prethodnih godina nije bilo interkontinentalnih raketa niti je obavljena nuklearna proba.

Sjeverna Koreja redovno koristi veće praznike za izlaganje svojih vojnih kapaciteta i posljednjih dostignuća u raketnoj tehnologiji.

Međutim, toga nije bilo ove godine, jer je sjevernokorejski lider tokom sastanaka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom naveo da mu je cilj denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Tema ovogodišnje proslave bilo je ujedinjenje Korejskog poluostrva koje je podijeljeno od rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Related posts