Sjeverna Makedonija unaprijed ratificirala sporazum sa NATO-om

Zbog najavljenog predizbornog raspuštanja parlamenta krajem sedmice bit će napravljen presedan, a ratifikacija će imati odgođeno djelovanje.

Parlament Sjeverne Makedonije je sa 114 glasova “za” usvojilo Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Kako prenosi portal Plusinfo, Zakon će imati odloženo dejstvo i stupiće na snagu nakon što Španija ratificira Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a što se očekuje u martu, prenosi Tanjug.

Sjeverna Makedonija nakon ovog čina postat će 30. članica NATO.

Nakon svečane sjednice Sobranja NATO zastava je istaknuta zajedno sa makedonskom ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Put ka NATO-u

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi rekao je da makedonski put ka NATO-u nije bio uopće lak, a poslanicima Sobranja obratili su se predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Oliver Spasovski i koordinatori poslaničkih grupa.

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april odlučeno je da se Protokol o pristupanju NATO-a ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odložila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Prijedlogom zakona za ratifikaciji sporazuma, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019. godine, predviđeno je da Sporazum o pristupanju NATO-u “stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude deponovan u Washingtonu do dana kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo u Alijansi”.

Iskustva Crna Gore

Ideju za uslovnu ratifikaciju prva je u javnosti iznijela makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente nophodne za članstvo u NATO-u ratificirala u aprilu 2017, dok su Holandija i Španija tek sljedeći mjesec ratificirale protokol za članstvo te zemlje u Alijansi.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedištu Alijanse u Briselu u februaru prošle godine i do sada ga je ratificiralo 28 država, dok je Španija, nakon formiranja vlade, odmah počela taj proces, ali zbog kompleksnosti neće biti završen prije raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts