Rudari iz Banovića srušili rekord star skoro 40 godina

Rudnik mrkog uglja Banovići svečano je obilježio Dan rudara. Na spomen-obilježje poginulim borcima položeno je cvijeće, a održana je i svečana sjednica uprave društva. Ova godina za rudnik Banovići je dobra, ostvaren je poslovni plan i rudnik će na kraju godine poslovati pozitivno kao i proteklih godina.

Pozitivno poslovanje

“Godinu završavamo uspješno u finansijskom smislu. U obimu proizvodnje imamo blagi zaostatak u odnosu na prošlu godinu što se tiče uglja, ali otkrivke što se tiče, dostigli smo projektovane i zadate ciljeve”, kaže Munever Čergić, direktor RMU Banovići. Dodaje da su političke turbulencije vezane za smjenu Nadzornog odbora prošlost, te da se rudnik već uveliko priprema za narednu godinu. Vjetar u leđa je i rekordna proizvodnja uglja u oktobru. Proizvedene su 183 hiljade tona uglja, što je najveća mjesečna proizvodnja još od 1990. godine.

Iz Sindikata RMU Banovići kažu da je pozitivno poslovanje rudnika činjenica koja mnogo znači uposlenima. Sva potraživanja radnika isplaćuju se na vrijeme. Ono čime nisu zadovoljni je odnos federalne Vlade prema rudarima. Kolektivni ugovor još nije potpisan, ističe predsjednik Sindikata Zijad Lačić.

“Rudarstvo se ne nalazi tamo gdje mu je mjesto. Ja se nadam da ćemo mi kroz razgovor sa Vladom FBiH postići dogovor. Iako već duže pregovaramo oko kolektivnog ugovora, on još nije potpisan”, napominje Lačić.

Ovaj rudnik zapošljava 2.900 radnika, sa prosječnom platom od 1.200 maraka.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić čestitao je jučer svim rudarima 21. decembar.

– Želim da iskažem iskreno poštovanje svim rudarima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svijetu. Kao i do sada, ovo ministarstvo će nastaviti da radi na osiguravanju boljih uvjeta za rad, uvažavajući i cijeneći vašu posvećenost poslu i važnu ulogu koju imate u razvoju naše zemlje. U ime federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i u svoje, želim vam puno sreće u budućem radu uz rudarski pozdrav “Sretno”, navodi se u čestitki ministra Džindića.

Nagrade

Dan rudara u našoj zemlji obilježava se već nekoliko dana. Prije tri dana kompanija Gross, koja upravlja Rudnikom olova i cinka Sase, organizovala je za rudare svečani ručak i druženje. Nagrađeno je 11 najboljih rudara i radnika koje su glasanjem izabrale njihove kolege. Nagrada od 700 KM pripala je najboljim rudarima, dok je ona od 500 KM pripala najboljim radnicima iz drugih organizacionih jedinica. Nagrade je uručila predsjednica Upravnog odbora Jelena Petrić, koja je istakla da je i ove godine kompanija poslovala veoma dobro, zapošljava 497 radnika, a modernizacijom i ove godine premašen je plan proizvodnje.

I najbolji zaposlenici Rudnika boksita Srebrenica nagrađeni su od 300 do 500 KM.

Izvor:oslobodjenje

Related posts