Preliminarni rezultati: Milanović i Kolinda vode u prvom krugu izbora u Hrvatskoj

Prema izlaznim anketama koje je kreirala hrvatska Nova TV, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović odlaze u drugi krug predsjedničkih izbora, a iza nje je nezavisni Miroslav Škoro.

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske je na osnovu 95 posto prebrojanih glasova objavilo prve službene rezultate. Kao i u izlaznim anketama, u utrci za predsjednika Hrvatske vode Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, dok je na trećem mjestu Miroslav Škoro.

Kako je objavljeno, SDP-aov Milanović je prema prvi zvaničnim rezultatima osvojio 29,5 posto ili 516.018 glasova, aktuelna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović osvoila je 26,8 posto ili 468.816 glasova, dok je nezavisni Miroslav Škoro osvojio 24,3 posto ili 425.764 glasova.

Milanović je odnio većinu ili relativnu većinu u Istri, Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i sjeverozapadu zemlje, Grabar-Kitarović je većinu odnijela u Krajini i Dalmaciji, a Škoro je iznenađujuće briljirao u županijama Slavonije.

Pored Zagreba, Milanović vodi i u drugom najvećem gradu Sptilu i u trećem – Rijeci. Ipak, četvrti najveći grad osijek osvojio je Miroslav Škoro.

Glasovi iz BiH

Prema prvim podacima Državnog izbornog povjerenstva koji su objavljeni večeras, državljani Hrvatske u Bosni i Hercegovini prvenstveno su svoje glasove davali Kolindi Grabar-Kitarović.

Prema podacima objavljenim nešto iza 21:30 sati, a prema 93 posto prebrojanih glasova u Bosni i Hercegovini, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 66,58 posto glasova.

Ostali kandidati

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Mislav Kolakušić osvojio je 5,88 posto, Dario Juričan 3,87 posto, Ivan Pernar 2,52 posto, Dalija Orešković 2,84 posto, Katarina Peović – 1,10 posto, Dejan Kovač – 0,94 posto, Nedjeljko Babić – 0,18 posto i Anto Đapić 0,20 posto glasova.

Drugi krug izbora zakazan je za nedjelju 5. januara 2020. godine i tada će snage odmjeriti večerašnja dva najjača kandidata.

 

Izvor:klix

Related posts