Rođaku javljao da ga policija prisluškuje: Korumpirani komandir ostaje iza brave

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Živinice jučer je odredio jednomjesečni pritvor za šefa u Šumskom gazdinstvu Kladanj Halima Avdibegovića (53) i policijskog komandira iz Kladnja Džavida Avdibašića (43), saznaje Faktor.

Podsjećamo, Halim Avdibegović i Džavid Avdibašić uhapšeni su u četvrtak u akciji koju su, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, proveli pripadnici Odjeljenja za organizovani kriminal Sektora kriminalističke policije MUP-a TK.

Avdibegović je osumnjičen da je, radeći kao šef tehničke službe u Šumskom gazdinstvu Kladanj (JP Šume TK), počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Džavid Avdibašić je osumnjičen da je, radeći kao komandir Policijske stanice Kladanj, počinio krivično djelo odavanje službene tajne. Avdibegović je osumnjičen da je podstrekavao Avdibašića na izvršenje krivičnog djela i tražio od njega da mu iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, saopšti podatke koji predstavljaju službenu tajnu.

Avdibašić je, navode iz Tužilaštva, osumnjičen da je, iako svjestan da drugom neovlašteno saopštava zaštićene informacije, kao komandir PS Kladanj saopštio podatke koji predstavljaju službenu tajnu

Akcija MUP-a i Tužilaštva TK nastavak je rada na predmetu u kojem je prije mjesec dana slobode lišen i pritvoren Reuf Avdibašić, direktor Šumskog gazdinstva Kladanj i bratić uhapšenog policijskog komandira. Reuf Avdibašić je osumnjičen za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlašćenja. Između ostalog, osumnjičen da je od direktora jednog privrednog društva iz Gračanice primio dar u iznosu od 1.600 eura, kako bi toj firmi pogodovao u poslovanju sa Šumskim gazdinstvom Kladanj.

Kako saznajemo, policijski komandir Džavid Avdibašić je svom rođaku dojavljivao da se protiv njega provode posebne istražne radnje. Također je osumnjičen da je šumokradicama dojavljivao gdje se nalaze policijske patrole i šumarski inspektori.

Related posts