Razvod braka u Bihaću: Čak 80 posto roditelja ne plaća alimentaciju!

Alimentacioni fond ove godine trebao bi zaživjeti u Republici Srpskoj (RS). Plan je da iz budžeta fonda bude izdvajan novac u situacijama kada postoje problemi sa isplatom alimentacije, a fond bi pokrenuo proces prinudne naplate od onih koji izbjegavaju plaćanje.

Za razliku od Republike Srpske, u Federaciji još nema najava o osnivanju alimentacionog fonda, iako je zvanična inicijativa za izmjenu propisa kojima bi to bilo omogućeno upućena prije skoro četiri godine. Premda zvanične statistike nema, rezultati jedne ankete, koju su provele nevladine organizacije pokazali su da 80 posto roditelja ne ispunjava obaveze po osnovu alimentacije

Broj razvoda u BiH drastično se povećava iz godine u godinu. Razlozi su različiti, a u 70 posto slučajeva je to teška ekonomska situacija. To je i najčešći razlog zbog kojeg postoje problemi sa isplatom alimentacija.

Samo u posljednjem tromjesečju prošle godine u Bihaću je, prema podacima Centra za socijalni rad, doneseno 36 presuda o razvodu braka, te utvrđene obaveze roditeljskog staranja nad djecom, ali i izdržavanje djece od strane onog roditelja koji ne živi s djetetom. Nažalost, i ova obaveza vrlo često se izbjegava, iako je neplaćanje alimentacije krivično djelo.

U prošloj godini Općinski sud u Bihaću zaprimio je 21 ovakav predmet, od čega je 15 riješeno. Kao najčešći razlog neplaćanja alimentacije navodi se nazaposlenost.

Prema istraživanju nevladinih organizacija, čak 80 posto roditelja u BiH ne plaća alimentaciju, a samo šest posto njih tu obavezu izvršava redovno i savjesno.

Kako bi se zaštitila prava djece i samohranih roditelja, Ženska mreža u BiH, zajedno sa zastupnicama u Federalnom parlamentu , pokrenula je inicijativu za formiranje fonda iz kojeg će država izdvajati novac za alimentaciju roditeljima čiji bivši supružnici istu ne plaćaju, iako su na to obavezni sudskim odlukama. Uključen je i Ured ombudsmena u BiH, kako bi se što prije krenulo u izmjene porodičnog zakona i omogućila uspostava fonda

Za osnivanje alimentacionih fondova u oba bh. entiteta samohrani roditelji bore se već godinama. Ideja je da se iz fonda, odnosno budžeta, nadoknadi alimentacija kada roditelj nije ‘likvidan’. I dok bi u RS-u alimentacioni fond uskoro trebao zaživjeti, u Federaciji još nema konkretnijih naznaka da će se to desiti.

Related posts