Prvi astronauti u maju putuju u svemir letjelicom Crew Dragon

Američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX odredile su novi datum lansiranja letjelice Crew Dragon u kojoj će biti astronauti.

Crew Dragon je dizajniran kako bi poslužio za putovanje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a ova mislija će poslužiti kao demonstracija. Dva NASA-ina astronauta će letjelicom otputovati u orbitu i to će biti prvo lansiranje s američkog tla od kraja Space Shuttle programa u kojem će učestvovati astronauti.

Lansiranje se planira već godinama, otkako je NASA izabrala SpaceX i Boeing da razviju novu letjelicu kojom će astronauti putovati na ISS u sklopu programa Commercial Crew. SpaceX je transformisao svoju teretnu kapsulu Dragon, koja godinama nosi zalihe do ISS-a, tako da ona sada može transportovati ljude. Nakon šest godina razvoja kao i različitih uspješnih testova, kapsula je konačno spremna za prvi testni let s posadom. NASA-in astronaut Doug Hurley će biti komandant letjelice, dok će njegov kolega Bob Behnken biti komandant zajedničkih operacija.

Datum 27. maj dolazi u teško vrijeme jer se svijet još uvijek bori s pandemijom koronavirusa. Lansiranje će se obaviti iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. NASA pomno prati situaciju s pandemijom dok se priprema za lansiranje, njeno ključno osoblje radi u centru, dok ostali uposlenici rade od kuće.

Bez obzira na sve, let posade će biti ogromna stvar za NASA-u i SpaceX, posebno za SpaceX koji će prvi put obaviti lansiranje s ljudskom posadom. Također, misija će biti test za Crew Dragon te će se provjeriti da li je spreman za redovne letove prema ISS-u i nazad.

Izvor: Klix.ba

Related posts