Problemi u susjedstvu: Kinezi "na crno" grade Pelješki most

Inspekcija rada zatekla je deset državljana NR Kine na gradilištu Pelješkog mosta bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni na Prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni.

Osim radnika, sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka “China road and bridge corporation” (CRBC), koja izvodi radove na Pelješkom mostu, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o klasičnom primjeru rada na crno što znači da poslodavac s radnikom prije početka rada nije sklopio ugovor o radu, odnosno radniku nije uručio pismenu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Rad na crno je i ako poslodavac nije prijavio radnika za obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.

U prekršaju su i poslodavci koji su zaposlili stranog državljanina ili poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima, kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Upravo je zbog ovog posljednjeg kažnjen kineski poslodavac koji izvodi radove na Pelješkome mostu.

Zakon o strancima određuje da kazna za poslodavca može iznositi od 50 do 100 tisuća kuna za svakog ilegalno zatečenog stranog državljanina bez valjane radne dozvole. Jednako tako, zatečeni stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od sedam do 10 tisuća kuna. Iz svega proizlazi da je tvrtka CRBC minimalno platila 500 tisuća kuna kazne jer su na gradilištu radili radnici bez valjanih radnih dozvola.

Nije bilo nikakvih privođenja radnika zatečenih u radu na crno, odnosno bez valjane radne dozvole.

– Njima su oduzete putovnice kao mjera osiguranja te su upućeni na Prekršajni sud – izvijestila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

Related posts