Premijer USK ogorčen: Neka se Mektić ostavi komedije i prihvati posla rješavanja migrantske krize u Bihaću i V.Kladuši

Od dogovora s Ministarstvom bezbjednosti BiH o koracima u pravcu rješavanja migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona, od prije dvadesetak dana, do danas ništa nije realizovano, pa čak nije isplaćeno ni obećanih 50.000 maraka za rad Crvenog krsta, potvrdio je za “Nezavisne” premijer USK Husein Rošić.

“Mene svaki dan zovu ljudi iz te humanitarne organizacije i obavještavaju me kako nemaju više namirnica za tople obroke i da su njihovi resursi iscrpljeni. Mi smo pomogli koliko smo mogli, ali oni koji su trebali i čija je to dužnost bila potpuno su zakazali”, istakao je Rošić.

On je istakao kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio da danas dolazi u Unsko-sanski kanton kako bi se definisali koraci u rješavanju migrantske krize.

Rošić kaže kako je najava posjete uslijedila nakon što je u medijima oštro kritikovao rad ministra Mektića. Dodao je kako se on ponaša kao da je ministar sigurnosti u Federaciji BiH, a ne u Vijeću ministara BiH i da umjesto da rješava probleme, organizira pres-konferencije, zabavlja javnost i proziva vlast u Republici Srpskoj.

“Ako ministar želi graditi karijeru stand up komičara, neka to radi na svoj, a ne na račun građana ove zemlje”, kaže Rošić, te dodaje: “Izgleda da je potrebno nekoga prozvati za nerad kako bi se inicirala određena rješenja. Sad odjednom imamo prijedloge za neke lokacije na koje bi se izmjestili migranti, isporučuju nam šatore i neke donacije koje su odavno došle i očigledno nedgje stoje neiskorištene. Imamo čak i prijedlog jedne lokacije gdje bi trebalo da budu prebačene migrantske porodice s djecom”.

On nije želio precizirati o kojoj lokaciji se radi niti da li se ona nalazi na području USK. Ponovio je nedavno izrečeni stav evropskih zemalja o tome da neće finansirati formiranje migracionih centara koji bi se nalazili u blizini granica Evropske unije.

“Mi očekujemo da se odrede mjesta na koja bi migranti bili dislocirani iz gradskih središta Bihaća i Velike Kladuše. Nemamo više strpljenja i ubjeđujem vas da ministar neće otići iz Unsko-sanskog kantona sve dok se ovo pitanje ne riješi”, kazao je Rošić.

On je dodao kako smatra da najavljeni protesti zvaničnika gradskih vlasti Bihaća pred zgradom Vijeća ministara u BiH neće dovesti do rješenja, ali i ne isključuje ukoliko i dalje izostane reakcija nadležnih institucija.

Related posts