Premijer USK naredio da se vraćaju autobusi sa migrantima,iz Centrotransa poručuju i dalje ćemo voziti

Nakon što je premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, najavio da će svi autobusi koji prevoze migrante ka ovom dijelu BiH biti vraćeni nazad, zatražili smo i reakcije prijevoznika. “Linije ćemo i dalje voziti, a ako budemo vraćeni, obratit ćemo se nadležnim organima za pomoć”, poručuju.

U međuvremenu, broj migranata koji je prošao kroz BiH i dalje stvara konfuziju u regiji. Podaci nadležnih iz Hrvatske i BiH se uopšte ne poklapaju.

Jučer – Premijer Unsko-sanskog Kantona najavio nove korake u sprječavanju dolaska novih migranata na područje tog kantona.

“Da se od danas već kreće sa restriktivnim mjerama i da autobusi sa ilegalnim migrentima vraćaju sa destinacije sa koje su krenuli. Ja sam ranije kazao da najveći broj ilegalnih migranata dolazi autobusima Centrotransa”, kazao je Rošić.

Danas – reakcija kompanije.

“Za nas je svaki čovjek sa kupljenom kartom regularan putnik kome mi ne možemo odbiti prijevoz do određene lokacije. Što se tiče prevoza migranata, jeste povećan broj, ali ne samo kod nas nego kod svih prevoznika. Mi ćemo i dalje nastaviti voziti svoje linije. Ako budemo zaustavljeni i vraćeni, obratit ćemo se nadležnim organima za pomoć i za rješavanje tog problema”, kazala je Borislava Purković, PR Centrotransa.

U operativnom centru MUP-a USK kažu – još nije bilo novih, vanrednih mjera.

A dodatnu zabunu stvara broj migranata koji je ušao u BiH, a potom je napustio. Razlikuju se podaci nadležnih u BiH i u Hrvatskoj.

Od skoro 10 000 migranata koji su bili predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka godine do kraja jula, oko 60% , odnosno 6 hiljada,otišlo je u Hrvatsku i dalje, kaže direktor ove institucije:

“Zovem za pojašnjenje, jer se razlikuju podaci koje smo dobili od Vas, i koje smo dobili od hrvatske policije. Svi se podaci razlikuju, od policija u okruženju… Ne znam koliko smo svi iskreni, u ovom dijelu, Zapadnog Balkana… Ja sam imao kontakte i sa policjom CG i Srbije koji prikazuju minorne podatke o broju izlazaka iz njihove zemlje i ulazaka u BiH…Ako bismo uzeli njihove podatke, onda u BiH nije ušlo više od 4 000 ljudi… Dakle, ovo drugo je negdje avionskim prijevozom stiglo u BiH”, rekao je Slobodan Ujić, direktora službe za poslove sa strancima.

Iz MUP-a Hrvatske ovakav odgovor:

“U potpunosti je netočna informacija da je ove godine 6 tisuća nezakonitih migranata ušlo u Republiku Hrvatsku. Hrvatska policija je u prvih šest mjeseci 2018. godine zatekla u nezakonitom prelasku 2.639 osoba te ih sukladno zakonskim propisima procesuirala.”

Koja god brojka bila bliže istini, migranata je u Unsko-sanskom kantonu odavno previše, poručuju nadležni. Cijene – oko 5 000. Sjednicu Vijeća ministara i migrantsku krizu kao tačku dnevnog reda očekuju do petka, a zbog ovog problema i Bišćani 13. augusta planiraju na ulice.

/N1

Related posts