Logistički projekt 'RemiHub' osvaja evropsku nagradu za inovacije

Istraživački projekat “RemiHub” kojim se ispituje dostava pošiljki na ekološki prihvatljiv način osvaja nagradu za političku inovaciju 2020. godine u kategoriji “kvalitet života”.

Ovo je prvi put da međunarodno priznanje “The Innovation in Politics Award” stiže u Austriju.

Svake godine organizacija “The Innovation in Politics Institute” na nivou Evrope nagrađuje projekte i političare koji kroz inovativan pristup problemima postižu konkretne rezultate, neovisno o političkom opredjeljenju i nivou vlasti. Ove godine je nagrada pripala “RemiHubu” i članici bečke gradske vlade Ulli Sima.

“RemiHub” od novembra 2019. godine ispituje načine optimizacije gradske logistike. U tu svrhu dostavljači i veleprodaje za privremeno skladištenje robe koriste prazne garaže za autobuse, javnog gradskog prevoznika Wiener Linien. Nakon toga se dostava ka odredištima vrši teretnim biciklima kapaciteta do 200 kilograma koja su u vlasništvu kompanije “Heavy Pedals”.

Cilj projekta je skratiti i pojednostaviti logističke lance uz pomoć čvorova i na taj način dodatno doprinijeti smanjenju CO2 emisija i kvaliteti života u Beču.

– Javni prevoz je žila kucavica grada. Kao javni prevoznik igramo ključnu ulogu u zaštiti klime. Pored širenja mreže za grad su neophodna i rješenja poput RemiHub-a. Ponosan sam na naš tim koji skoro dvije godine radi na ovom projektu. Uvjeren sam da ćemo puno toga naučiti za budućnost – rekao je generalni direktor Wiener Linien Günter Steinbauer.

Kako bi promovisali klimatski prihvatljiv transport u Beču, gradska uprava i građanima sufinansira kupovinu teretnih bicikala. Od početka 2020. godine odobreno je 316 zahtjeva za sufinansiranje kupovine teretnog bicikla, dodatnih 100 se trenutno nalazi u obradi, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts