Ponovo odbijen zahtjev za pritvaranje Tigra i ostalih

Hamdija Abdić Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović, osumnjičeni za ubistvo HVO generala Vlade Šantića, danas su u Kantnalnom sudu u Bihaću saslušani pred novim sudijom za prethodni postupak Fikretom Hodžićem, koji je donio odluku kojom se odbija prijedlog Tužilaštva USK-a za određivanje mjere pritvora ovoj petorki.

Podsjećamo, oni su uhapšeni 11. decembra te su već 12. decembra bili na prvom ročištu kada je sudija Reuf Kapić također odbio prijedlog tužilaštva. Zatim je krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću uvažilo žalbu Tužilaštva i vratilo predmet ponovo sudiji Kapiću. No njegovo izuzeće zatražio je tužilac Husein Huzejrović, što je na Kantonalnom sudu odbijeno. Zatim je Tružilaštvo podnijelo prijedlog za promjenu mjesne nadležnosti suda, no Vrhovni sud Federacije BiH ovaj prijedlog je odbio i vratio predmet u Bihać.

U međuvremenu sudija Reuf Kapić je otišao na bolovanje, a za novog sudiju za predhodni postupak imenovan je Fikret Hodžić. Na njegovo predsjedavanje ni tužilaštvo ni odbrana nisu imali primjedbi.

Nakon što je sudija Hodžić pažljivo saslušao argumente odlučio se za ovakvu odluku obrazlažujući je da ne postoje posebni procesni uvjeti za određivanje pritvora jer su prošle skoro 23 godine od događaja, te da Tužilaštvo u posljednje četiri godine nije ispitalo ni jednog novog svjedoka.

S druge strane sudija Hodžić se nije složio sa odbranom da nije ispunjen opći procesni uvjet, to jest mišljenja je da postoji opći osnov sumnje u izvršenje ubistva Šantića.

Tužilac Husein Huzejrović će u ovoj istrazi ispitati još četiri svjedoka, zbog kojih je tražio da osumnjičenim odredi pritvor kako bi na miru to mogao učiniti.

Izvor: Oslobođenje – Ponovo odbijen zahtjev za pritvaranje Tigra i ostalih

Related posts