Policijskim stanicama u Bosanskoj Krupi i Bužimu doniran sistem digitalnih radioveza

Policijske stanice u Bosanskoj Krupi i Bužimu dobile su kompletan sistem digitalnih radioveza, čime je zamijenjen stari analogni sistem, a u 2018. MUPUSK planira završiti proces digitalizacije te će cijeli kanton biti pokriven digitalnim signalom.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država, posredstvom ICITAP programa finansiranog sredstvima Vlade SAD-a za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbe zakona, u sklopu aktivnosti pomoći policiji i u skladu sa svjetskim trendovima koji su prisutni i u BiH, doniralo je MUP-u USK, Policijskoj upravi 5 Policijske stanice Bosanska Krupa kompletan sistem digitalnih radioveza.

Sistem se sastoji od digitalnih repetitora, digitalnih IP linkova, radiostanica te neophodnih softverskih aplikacija. Sistem će zamijeniti stari analogni sistem koji je bio u eksploataciji dugi niz godina.

“To konkretno za policiju znači siguran, brz i tačan prijenos informacija u obliku pisanih informacija, glasa, videa i slično, a to će rad policije podići na viši nivo. Vrijednost sistema je blizu 50.000 KM”, kazali su za Klix.ba u MUP-u USK.

Prošle godine je sistem ICITAP-a doniran za policiju Grada Bihaća, što predstavlja samo nadogradnju na postojeći sistem i izgradnju potrebne infrastrukture.

“MUPUSK je u nastavku procesa digitalizacije radioveza vlastitim sredstvima za Policijsku upravu 3 Policijske stanice Sanski Most i Policijske stanice Ključ, kupio kompletnu opremu koja omogućava prijenos informacija na daljinu. Vrijednost sistema je 120.000 KM, a sredstva su planirana budžetom za 2017. godinu”, istakli su iz MUP-a.

Oprema je već stavljena u funkciju, što je omogućilo stopostotnu pokrivenost gradskog područja i više od 90 posto teritorije ovih općina. Što je najbitnije, sistem je uvezan u postojeći digitalni sistem MUP-a USK, čime je omogućena komunikacija i prijenos informacija u cijelom kantonu.

Konačno, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK ima planove da u 2018. godini završi proces digitalizacije radioveza, čime će cijeli kanton biti pokriven digitalnim signalom.

Related posts