Pojavila se snimka posljednjih trenutaka zarobljenog komandanta Armije BiH

Od novembra 1995. godine porodica Hazima Memića traži istinu. Tada 28-godišnji Hazim, komandanta 2. bataljona 707. brigade iz Bugojna, zajedno sa Suadom Velagićem, zarobljen je u Sitnici kod Ključa 1. oktobra 1995.

Haris Memić, njegov sin, imao je tada dvije godine, a kćerka Ilhana sedam.

– S ocem i Velagićem zarobljena su još tri vojnika iz Donjeg Vakufa. Oni su poslije razmijenjeni, a moja mama saznala je da su otac i Velagić ubijeni. Strijeljani su ispred škole u Mrkonjić-Gradu tog 1. novembra. Našao ih je 14 dana poslije HVO, sahranjen je dan kasnije u Bugojnu – kaže Haris.

Život Memića ponovo se promijenio prije pet godina, kada su saznali da je na internetu objavljen snimak na kojem se vide Hazim i Suad, zarobljeni, u razgovoru s jednim vojnikom RS, kojeg očito znaju.

Na snimku se čuje i kako se taj vojnik obraća Hazimu i poručuje mu:

„Nećemo se nikad vidjeti!“

– Sve dokumente, uključujući i ovaj snimak, predali smo odmah u Tužilaštvo SBK, tamo su truhnuli u ladici dvije godine. Onda je došao novi tužilac Ahmed Mešić obnovio predmet i prije tri godine poslao ga u Tužilaštvo BiH. I tu je, eto, u ladici već treću godinu – govori Haris za Dnevni avaz.

Potvrđuju to i iz Tužilaštva SBK u Travniku i navode da je otvoren novi predmet u novembru 2015. te da je proslijeđen u Sarajevo, s obzirom na to da se radi o novom predmetu, koji je isključivo u nadležnosti Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH potvrđuju da znaju za ovaj slučaj, ali…

Related posts