Turisti u Bihaću nailaze na zaključana vrata Muzeja

Posjeta turista gradu Bihaću u osjetnom je porastu, naročito nakon što je prije šest godina počeo da radi Nacionalni park Una, koji svake godine privuče deset hiljada turista više, tako da je promet tokom sezone dostigao cifru od 60.000 gostiju.

Turisti u Bihaću nailaze na zaključana vrata Muzeja, jer tender za nastavak njegove obnove zasad nema ko raspisati

Međutim, već godinama ne radi Muzej u Kapetanovoj kuli, u centru stare jezgre grada Bihaća. Ovo mjesto je najčešća polazna tačka za turističke rute, nalazi se pored turbeta i tornja srušene crkve sv. Ante Padovanskog, svjedoči o bogatoj historiji grada i turisti žele da čuju sve i da zavire svugdje. Ali, u Muzej Kapetanove kule ne mogu.

Novac osiguran, ali nema Upravnog odbora

Tragom informacije zašto Muzej ne radi, direktor Amir Kadić iz Zavoda za kulturno naslijeđe USK-a nam kaže da je Muzej zatvoren uslijed započete rekonstrukcije. Nakon što je završena obnova eksterijera, druga faza rekonstrukcije unutrašnjosti nikada nije privedena kraju. Za završetak radova potrebno je samo 50 hiljada maraka. Kadić je za tu namjenu kroz projekte osigurao oko 30 hiljada maraka kod federalnih ministarstava kulture i okoliša, a ostatak novca za kompletiranje projekta osigurao bi Grad Bihać.

– Mi smo raspoloženi, s obzirom na to da su već i projekti na višim nivoima za Muzej odobreni, da doznačimo tih 20 hiljada maraka iz gradskog budžeta, da se finansijska konstrukcija zaokruži, no ne možemo to još učiniti zbog razloga formalne prirode, otkrio nam je Edin Moranjkić, šef kabineta gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Naime, Zavod za kulturno naslijeđe USK-a nema upravni odbor koji bi raspisao tender. Od smjene Vlade bivšeg premijera Izudina Saračevića do danas, u Zavodu za kulturno naslijeđe je dva puta imenovan privremeni upravni odbor. Treći put to zakonski nije moguće učiniti i zato je u Vladi Kantona raspisan i konkurs za redovni upravni odbor koji još nije okončan, a po svemu sudeći mogao bi biti i ponovljen.

Članovi kantonalne Vlade sada su se zabavili činjenicom da ističe odluka o privremenom finansiranju, te im obnova Muzeja nije na listi prioriteta. Do početka turističke sezone Kapetanova kula u Bihaću, ako se ne otvori kao Muzej, biće opet samo spomenik koji ukazuje na neefikasnost administracije u ovoj državi.

/oslobodjenje.ba

Related posts