Pogledajte kako izgleda Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Velhovu

Na lokalitetu Velhovo 5. jula 2017.godine svečano je otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u okviru Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću. Riječ je o impozantnom objektu koji je završen u oktobru prošle godine, a početkom marta startao je probni rad i testiranje postrojenja.

Investitor u ovom projektu je grad Bihać a partneri u projektu su Njemačka razvojna banka KfW, Evropska Unija, Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Izvođač radova i projektant je zajednički poduhvat „ Joint Venture Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG Kassel,Germany and EMIT Ercole Marelli Impianti Tecnologici S.p.A., Milano, Italy“.
Projektant/Konsultant/Nadzor je zajednički poduhvat „Fichtner WT – Una Consulting“

Postrojenje zadovoljava sve tehničke karakteristike propisane regulativama EU kada je u pitanju pročišćavanje otpadnih voda, a nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad PPOV-a kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljša će se sa II klase na I klasu čime će se poboljšati kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini. Pored toga ostvari će se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

Related posts