Oko 100 vatrogasaca širom USK obilježavaju svoj dan

Vatrogasci širom svijeta danas obilježavaju svoj dan. Oni su tu kada su ljudi i imovina izloženi opasnosti od požara, poplava i drugih elememntarnih nepogoda. Spašavaju ljude i njihovu imovinu, izlažući se pri tom životnoj opasnosti. Dežuraju 24 sata dnevno, tokom cijele godine.

Na području Unsko-sanskog kantona registrirano je osam profesionalnih vatrogasnih jedinica sa oko 100 vatrogasaca, te četiri dobrovoljna vatrogasna društva, u Kulen-Vakufu, Pećigradu, Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci.

Elvir Mulalić, predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona ističe da svi vatrogasci imaju ostvaren beneficirani radni staž, dodatne uslove rada od 30 posto i pravo na dodatke po osnovu noćnog rada, rada u dane praznika, kao i prekovremenog rada.

Kada je u pitanju opremljenost vatrogasnih jedinica, u Mulalić naglašava da je nedavno nabavljena oprema kojom je napravljen značajan pomak. Primjer je Bosanska Krupa , gdje su kupljena četiri specijalna vozila u vrijednosti oko 400.000 KM.

Oprema je nabaljena i u Bihaću, Velikoj Kladuši i Bužimu. Potrebna sredstva osigurana su putem Civilne zaštite.- piše rtvusk.

Related posts