Objavljen spisak zemalja u koje bh. građani ne bi smjeli putovati

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj internet stranici objavilo je upozorenja za putovanja državljanima BiH.

Na listi su uglavnom države u kojima traju ratni sukobi i u kojima je sigurnosna situacija nepovoljna.

Tako Ministarstvo poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija).

Nadaljem pozivaju se državljani BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Preporučuje se i da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Related posts