Novi protesti vozača širom Francuske, incidenti u Parizu

Najmanje 22 osobe uhapšene su u Parizu nakon sukoba sa policijom tokom protesta zbog rasta cijene goriva.

Na Shanzelizeu je eksplodirao zapaljeni kamion, a demonstranti su sami savladali jednog izgrednika, koji je pokušao da napadne vatrogasce. U obližnjoj Avenue de Friedland policija je ispalila posebne gumene lopte ka demonstrantima.

Oko 5.000 demonstranata okupilo se na Shanzelizeu, gdje je policija pokušala da ih spriječi da dođu do predsjedničke palate. Pojedini demonstranti pjevali su nacionalnu himnu, a drugi su nosili transparente “Macron, ostavka” i “Macron, lopov”.

Duže od sedam dana demonstranti sa žutim prslucima blokirali su autoputeve širom Francuske, ometali su rad skladišta goriva, tržnih centara i nekih postrojenja. Ministar unutrašnjih poslova, Cristophe Castaner, optužio je lidera partije krajnje desnice Marine Le Pen da podstiče proteste u Parizu.

Le Penova je na društvenoj mreži “Twitter” navela da je Castaner iskoristio protest da bi je optuživao, uz ocjenu da je to “nisko i nepošteno”.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 60.000 ljudi učestvovalo je u protestima širom zemlje, uključujući 8.000 u Parizu. Demonstranti su blokirali pristupe tržnim centrima u Bolenu i Carpentrasu na jugu Francuske, dok su u Dolu na istoku zemlje demonstranti savladali naoružanog napadača.

Analitičari ističu da je većina demonstranata nezadovoljna radom Macrona, kojeg optužuju da podržava bogatije, a da zanemaruje probleme običnih ljudi.

Macron je stao u odbranu rasta cijene goriva, navodeći da je ta mjera neophodna, kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva i najavio da će početkom naredne nedjelje iznijeti nove planove kako bi olakšao “energetsku tranziciju”.

Izvor: N1Info

Related posts