Dronovi bi mogli zamijeniti perače prozora na visokim objektima

Dronovi su sve prisutniji na radnim mjestima te mijenjaju način na koji se poslovi objavljaju, a također omogućavaju kompanijama da štede vrijeme, povećaju sigurnost i smanje troškove. Nova ideja je da zamijene ljudske perače prozora na visokim objektima.

Ogromni dron za pranje prozora proizvela je kompanija Aerones iz Latvije, a njegov zadatak je da zamijeni ljude u čišćenju prozora visokih objekata.

Kompanija Aerones je prvi put stigla na naslovnice 2017. godine kada je koristila svoju letjelicu za spašavanje, a sada tvrdi da njen dron za pranje prozora može raditi 20 puta brže u odnosu tradicionalne metode, kao i da je pri tome rad mnogo sigurniji.

Letjelica široka tri metra ima 12 propelera te je opremljena crijevima, spužvama i kamerama, a njom upravlja čovjek s tla tako što prati proces pranja.

Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje s baterijom na tlu, a voda putem crijeva dolazi iz rezervoara koji se također nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi se daljim razvojem ova visina mogla povećati.

Kompanija Aerones je osmislila i vlastiti stabilizacijski sistem kako bi se dron mogao nositi s lošijim vremenskim uvjetima.

Ako vas interesuju sigurnosne mjere u slučaju da dron doživi katastrofalan kvar u letu, ne brinite, letjelica teška 55 kg neće pasti na nečiju glavu jer je kablom pričvršćena za vrh zgrade.

Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno da li može ukloniti najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično.

Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za provjeravanje i čišćenje velikih vjetrenjača.

Related posts