Novac namijenjen odbrani bihaćkog kraja koji je sa sobom ponio ministar Ljubijankić nikada nije pronađen

U drugoj epizodi dokumentarnog serijala o političkim ubistvima autorice Arijane Saračević-Helać, koji je krajem 2012. godine emitirala Federalna televizija (FTV) pod naslovom “Predmet Ljubijankić”, tema je bila nikada razjašnjena pogibija ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića.

Novac namijenjen odbrani bihaćkog kraja koji je sa sobom nosio ministar Ljubijankić nikada nije pronađen

Odobrenje Komande

– 28. maja 1995. godine na teritoriji Republike Hrvatske, u blizini grada Slunja, pronađen je oboreni helikopter Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je iza ponoći poletio s aerodroma Ćoralići u blizini Cazina. Pored helikoptera su ležala tijela tadašnjeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Irfana Ljubijankića, njegova tri saradnika i tri člana posade.

Novac namijenjen odbrani bihaćkog kraja koji je sa sobom ponio ministar Ljubijankić nikada nije pronađen, što upućuje na sumnju da je helikopter prvo prizemljen, a tijela naknadno likvidirana.

Prema službenoj zabilješci, Komanda Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine odobrila je slijetanje i polijetanje helikoptera. Zabilježeno je da je meteorološka situacija tog 28. maja bila povoljna, noć tamna, bez mjesečine – objavljeno je u emisiji FTV-a.

bihacftv

Nije moguće

Minka Ljubijankić, supruga Irfana Ljubijankića:

– Svi kažu pogođen avion, međutim, nije moguće… Možda kad se spustio na zemlju, da je pogođen, raketa… Oni su meni čak i ponudili neki stenogram na kojem je pisalo, znate, „četnici u dogovoru”, „dolazi ovaj, dolazi onaj…” , znate… Ali, nije to – to! Da mi budemo iskreni. Helikopter jeste spušten i oni su poginuli.

Minka Ljubijankić: Moj suprug Irfan je ubijen!

U nastavku je Minka Ljubijankić, izražavajući sumnju u zvaničnu verziju tragičnog događaja, u emisiji istakla uvjerenje da bi zbog pada s tolike visine tijela bila raznesena.

– Međutim, ja sam na CNN-u vidjela slike na kojima Irfan leži u travi s plavom košuljom na sebi i s crvenom mrljom na prsima.

Znači da je ubijen, kad su ga izveli da su ga ubili, i da mu je zato ta mrlja na košulji bila. Znači, da je pao sa visine, i u helikopteru, ne bi se to tako moglo desiti. I ne samo on, nego i drugi… – izjavila je supruga rahmetli Irfana Ljubijankića za serijal FTV-a.

Related posts