Njemački ministar: S Bidenom u odlučan nastup na Zapadnom Balkanu

U saopštenju se navodi da je “Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja Zapadnog Balkana” i da je “zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je uoči sutrašnje posjete Berlinu šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, da se ujedinjena Evropa ne završava na spoljnim granicama Evropske unije i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez tjesnog povezivanja sa Zapadnim Balkanom.

Maas će zato u naredne dvije sedmice razgovarati sa Selakovićem i ministricama spoljnih poslova Albanije i Bosne i Hercegovine Oltom Džakom i Biserom Turković, a državni ministar za spoljne poslove Michael Roth će putovati u uzvratnu posjetu Podgorici, poslije posjete Berlinu novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića početkom ove godine, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je “Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja Zapadnog Balkana” i da je “zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi”.

Njemačko ministarstvo podsjeća da za evropski put od 2014. godine postoji i dodatni format, “Berlinski proces”, čija je svrha da približi Zapadni Balkan i EU.

“Pritom je riječ o vrlo konkretnim, praktičnim koracima kao što su osnivanje Regionalne mreže mladih ili izgradnja Jedinstvenog regionalnog tržišta. Njemačka vlada je ovog ljeta domaćin ‘Berlinskog procesa’ i nada se da će se u Berlinu održati samit uz lično prisustvo lidera zemalja učesnica”, dodaje ministarstvo.

“Obećanje Njemačke, naše obećanje, stoji: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Njemačka jeste i ostat će blizak partner svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i ‘Berlinski proces’. O tome, i o mnogim drugim važnim temama bit će riječi u razgovorima ministra spoljnih poslova Heika Maasa i državnog sekretara Michaela Rotha u naredne dvije sedmice”, piše u saopštenju. Podsjeća se i da uporedo sa tim razgovorima, počinje i posjeta Zapadnom Balkanu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Prije samo nekoliko dana, američki State Department je podvukao podršku SAD-a dijalogu pod vodstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Izbor Josepha Bidena za predsjednika SAD-a tako pruža šansu za transatlantski i odlučan nastup na Zapadnom Balkanu u korist pomirenja, demokratije i ekonomskog razvoja. U tom svjetlu, nova američka administracija s pravom od Evrope i Njemačke očekuje da preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susjedstvu”, navodi njemačko ministarstvo, prenosi BETA.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts