Nije poznat kao Kravica, Štrbački buk i Plivski, ali će vas i ovaj bh. vodopad ostaviti bez daha

Bosna i Hercegovina je, kako smo već u nekoliko navrata pisali bogata vodopadima, čije fotografije i video snimci često oduševljavaju turiste iz cijelog svijeta.

Sigurno, među najpoznatijim bh. vodopadima su Kravica kod Ljubuškog, Plivski vodopad u Jajcu, te Šrtbački buk na Uni.

Mađu vodopadima koji su manje poznati, ali ostavljaju bez daha su vodopad u Martin Brodu, Skakavac, Kozice, Koćuša, ali i vodopad Blihe kod Sanskog Mosta.

O svim ovim vodopadima ćemo u narednom periodu ponešto pisati, a ovaj put ćemo vam predstaviti očaravajući vodopad Blihe.

Ovaj vodopad, kojeg još zovu Blihin Skok, je geomorfološki spomenik prirode koji se nalazi na 14 kilometara udaljenosti od Sanskog Mosta na putu prema Bosanskoj Krupi, a između naselja Kamengrad i Fajtovci.

Prilaz vodopadu je kraćim makadamskim putem koji se odvaja od magistralnog puta R405, do mjesta pogodnog za parking, odakle vodi pješačka staza do usjekline u kojoj se je formirao ovaj vodopad. Vodopad je visine 50 metara, a širine oko 10 metara, u zavisnosti od vodostaja.

Na ovom mjestu su se nekada nalazili i mlinovi, Bliha je ujedno dosta bogata ribom, posebno potočnom pastrmkom te svakog prvog marta je otvor sezone pastrmke upravo na ovoj rječici.Vodopad sa svojom okolicom je odlično mjesto za blagi hajking i osvježenje milijardama kapljica iz Blihinog Skoka.

Kako to izgleda, pogledajte na očaravajućem video snimku Mirela Bašića, ali i na njegovim prelijepim fotografijama.
(Nezavisni.ba)

Related posts