Bosanci i Hercegovci tek privremeno odahnuli: Hrvatska i Slovenija uvode nove mjere na granicama Schengena

Dva dana nakon početka primjene strožih kontrola na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije u skladu s izmjenama schengenskog zakonika, situacija se u nedjelju popodne donekle normalizirala, a slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će dvije zemlje Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer je sadašnje stanje na granici “neprihvatljivo”.

Kako javljaju slovenski mediji, smirivanje stanja posljedica je akcije Slovenije i Hrvatske koje su Bruxelles upozorile na probleme koje je proteklih dana izazvao sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz schengenskog prostora.

Slovenska agencija STA javlja, da su u nedjelju Slovenija i Hrvatska odustale od sistemskog nadzora svih putnika na vanjskoj granici Schengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo haotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je riječ o privremenom odustajanju od takve kontrole, prenosi Hina.

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s evropskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenske medije kazao je da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova schengenska uredba, “koju bi trebalo prilagoditi životu”, telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, prema riječima slovenskog premijera, Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene mjera iz nedavno promijenjenog schengenskog zakona o strožim sigurnosnim kontrolama jer je stanje na granici dviju susjednih država koje su te mjere izazvale “neprihvatljivo”.

– Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Schengena, ali ne smijemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi ekonomija – kazao je Cerar.

No, slovenski je premijer istovremeno dodao da Slovenija “primjenjuje” uredbu koja je zadnjih dana izazvala zastoje, te da će to činiti i dalje.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenska policija, ali nije navela kriterije po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sustav kontrole i skeniranje dokumenata.

Portparol slovenske policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na graničnim prijelazima “s obzirom na prilike” na prijelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sisistemsku kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

Related posts