Ne nosite lijekove na plažu

Mnogi, i kada poslušaju savjete ljekara i na ljetovanje ponesu malu putnu apoteku, sa osnovnim preparatima za saniranje povreda, alergije, eventualno povišene temperature ili stomačnih problema, previde da u neadekvatnim uslovima ti medikamenti mogu da izgube efikasnost, ili čak i da se pokvare i izazovu neželjene reakcije.

Specijalista farmacije Davor J. Korčok upozorava da svi lijekovi imaju ograničenja u pogledu maksimalne temperature na kojoj mogu biti izloženi, a to prije svega zavisi od aktivne supstance i od pakovanja.

“Mnogp lijekova gubi na stabilnosti na temperaturi iznad 30 stepeni Celzijusa”, objašnjava dr Korčok.

Ako sumnjate da su izmijenjeni pod uticajem toplote, obratite pažnju na promjenu boje, mirisa i ukusa ili narušavanje oblika. Tablete mogu da se lome, mrve ili potpuno raspadaju u prah. Kapsule se mogu istopiti ili lijepiti jedna za drugu. I kada naoko pojedini lijekovi izgledaju neizmijenjeno, oni na visokoj temperaturi gube efikasnosti, pa mogu imati čak i neželjena dejstva.

Doktor Korčok kaže da su na dejstvo spoljne temperature od svih lijekova koji se nose na put najosjetljiviji probiotici, zatim sredstva za dezinfekciju rana i posjekotina koja lako isparavaju.

“Maksimalna temperatura koju većina proizvoda koje nosimo na putovanje može da izdrži jeste ona sobna, od 20 do 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha oko 60 odsto, kakva je uobičajena za umjerenokontinentalni klimatski pojas”, navodi dr Korčok.

Kad je riječ o probioticima, broj probiotskih ćelija se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima i potpuno eliminisati, ali pozitivno dejstvo probiotika može izostati i ako dio probiotskih kultura ostane živ, jer neće biti dovoljan za efikasnost. Vlaga, kiseonik i direktna sunčeva svjetlost, takođe, negativno utiču na efikasnost ovih lijekova.

Zbog toga je, kaže dr Korčok, važno da se se izabere preparat u adekvatnoj ambalaži i da se čuva prema uslovima na pakovanju. Prvi kriterijum je da li je proizvod upakovan u pojedinačnim dozama, kao što je kesica praška ili blister, jer to umanjuje kontakt koji proizvod nakon otvaranja može imati sa spoljašnjim faktorima – temperaturom, vlagom, kiseonikom i svjetlošću koji imaju negativan uticaj. Bolja zaštita je flou pek tehnologija koja pravi apsolutnu barijeru za kiseonik, svjetlost i vazduh, a dodatno čuva stabilnost proizvoda, što je posebno važno ljeti, kada temperatura dostižue 40 stepeni.

“Probiotik svakako nije proizvod koji efekat ostvaruje odmah po primjeni, kao na primjer lijekovi protiv bolova i zbog toga je besmisleno nositi ga u neseseru na plažu”, navodi dr Korčok.

Probiotici koji su bili izloženi visokoj temperaturi nekoliko dana, neće djelovati. Kada je riječ o ovim preparatima treba ih uzimati prema vrsti tegoba, jer nije isto da li vas muče nadutost i gasovi, ili želite da spriječite putničku dijareju.

Šta treba ponijeti na put?

Putna apoteka bi trebalo da ima sljedeće proizvode: probiotike, lijekove protiv mučnine, protiv bolova i povišene temperature, kao i lijekove protiv zatvora, zatim sredstva za dezinfekciju površinskih rana, lijekove protiv alergija i repelente insekata.

Ne ostavljajte u automobilu!!!

“Svi proizvodi, bilo da se oni preporučuju za putnu apoteku ili ne, manje ili više su osjetljivi na transport i visoku spoljnu temperaturu”,  kaže dr Davor J. Korčok.

Ne mora čak ni da bude pretoplo napolju da bi u unutrašnjosti automobila postalo vrelo kao u rerni. Istraživanja pokazuju da kada je spoljna temperatura 32 stepena, u unutrašnjosti automobila ona može da dostigne nevjerovatnih 59 stepeni u roku od 90 minuta. Zato, ne ostavljajte lijekove u kolima, ponesite ih čak i ako izlazite samo nakratko, da biste napravili usputnu pauzu za kafu ili ručak.

Izvor: novosti.rs

Related posts