NATO podržao akciju u Siriji, Guterres poziva na suzdržanost

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

“Podržavam akcije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i hemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod hemijskim oružjem”, izjavio je Stoltenberg, prenosi Al Jazeera.

NATO je, podsjetio je on, dosljedno osuđivao Siriju koja je nastavila da koristi hemijsko oružje i tako grubo krši međunarodne norme i sporazume.

Korištenje hemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, navodi se u izjavi generalnog sekretara Alijanse.

Prema njegovim riječima, NATO upotrebu hemijskog oružja smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti i smatra da je neophodno poštovati Konvenciju hemijskog oružja.

“To zahtijeva zajednički i djelotvoran odgovor međunarodne zajednice”, navodi se u izjavi Stoltenberga.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres saopćio je danas da pomno prati izvještaje u vezi sa zračnim napadima na Siriju koje su protekle noći izvele SAD, Francuska i Britanija, istakavši da su zemlje dužne da djeluju u okviru smjernica Povelje UN-a i “međunarodnog prava generalno”.

“Bilo kakva upotreba hemijskog oružja je gnusna. Patnje koje upotreba takvog oružja izaziva su stravične”, upozorio je Guterres, pozvavši države članice UN da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakve postupke koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije, prenosi Tanjug.

Turska je pozdravila zračne udare na sirijsku vladu kao “adekvatan odgovor”, naveli su izvori u turskom ministarstvu vanjskih poslova, javlja Reuters.

“Mi kao prikladan odgovor vidimo operaciju koju su protiv sirijske vlade izvele SAD, Britanija i Francuska”, naveo je turski izvor.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojima je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišten za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Reuters.

Related posts