Mušić: Dok se u Hagu čitala historijska presuda, zastupnici SBB-a držali su press konferenciju

Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta reagirao je na brojne izjave i reakcije tokom i nakon 22. vanredne sjednice ovog doma na kojoj nije usvojen prijedlog novog zakona o PIO.

Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Mušića prenosimo u cjelosti:

Prije svega, kao i sve dosadašnje sjednice, uz konsultacije rukovodstva i Kolegija zakazana je i 22. vanredna sjednica ovog doma sa osam važnih zakona na dnevnom redu. Kao što je poznato, parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, pa tako i u Zastupničkom domu čine SDA, SBB i HDZ BiH, što čini 57 od ukupnih 98 zastupnika.

Reformska opredijeljenost Federalnog parlamenta je bila neupitna u njegovom dosadašnjem radu, posebno kod razmatranja ključnih zakona čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a jedan od tih zakona je i zakon o PIO/MIO.

Bitno je naglasiti da je u trenutku glasanja o ovom zakonu u sali bilo prisutno 54 zastupnika parlamentarne većine, što je bilo dovoljno za njegovo izglasavanje. Od 29 zastupnika u Klubu SDA, prisutnih je bilo 28 i svi su glasali za zakon, kao i 11 od 12 zastupnika HDZ BiH koji su također izrazili podršku.

Međutim, 15 od 16 zastupnika iz Kluba SBB-a, koji čine parlamentarnu većinu, izjasnilo se da ne podržavaju predloženu proceduru usvajanja, uprkos činjenici da je nosilac izrade zakona Ministarstvo rada i socijalne politike na čijem čelu se nalazi SBB-ov ministar.

Ovaj čin predstavlja neobjašnjivu pojavu koja se do sada, u 20-godišnjem radu Parlamenta Federacije BiH, nikada nije desila.

Suštinski je spriječeno značajno poboljšanje zakonskih rješenja, onemogućeno otklanjanje anomalija kao i najvažnije, onemogućeno je povećanje penzija desetaka hiljada penzionera. Važno je istaći da se u pripremi predloženog zakona, premijer Fadil Novalić pokazao vrlo odgovornim, pomažući resornom ministru u rješavanju svih pitanja koja su pred njega postavili penzioneri sa ciljem dugoročnog i stabilnog rješenja ove oblasti.

Smiješna je i neprimjerena izjava gospodina Nasira Beganovića, predsjednika Kluba zastupnika SBB-a, u kojoj gospodina Bakira Izetbegovića navodi kao “krivca” za neusvajanje ovog zakona.

Ono što posebno iznenađuje, da je šef kluba zastupnika SBB-a sazvao i održao press konferenciju u vrijeme izricanja historijske presude sada već osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Related posts