Migrantska kriza: Građani Bihaća ne daju u 'Biru'

Migrantska kriza u USK se usložnjava. Više od hiljadu migranata od jučer je pod vedrim nebom.

Pod vedrim nebom noć su proveli i građani Bihaća koji čuvaju prihvatni centar Bira. Izmještanju migranata u Biru osim građana protive se i vlasti USK-a, prenosi FTV.

– Duboko smo zabrinuti zbog rastuće humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu gdje se hiljade migranata i azilanata nalaze bez smještaja. Pozivamo kantonalne i općinske vlasti da privremeno otvore prihvatni centar “Bira” jer je kamp “Lipa” neuslovan za zimu – stoji u objavi Ambasade SAD na Twitteru.

Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću. Preduslovi su utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu”, napisali su iz Delegacije EU.

Kažu kako nažalost vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije.

“Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi”, rekli su iz EU.

Pozvali su vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje te da osiguraju dovoljno kapaciteta za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts