Krvnik je srušio i vlastiti dom: Ovo je nekadašnja kuća porodice Mladić u Pofalićima, obrasla travom i šibljem

Mladićeva kuća u Sarajevu, tačnije njeni ostaci koji se nalaze na adresi Humska 562 u naselju Pofalići i danas je ruševina obrasla travom i šibljem u koju, kako se čini, niko ne želi zalaziti.

Nekada lijepu porodičnu kuću razrušile su granate koje je na ovo mjesto poslao upravo Mladić. Međutim, ipak se za tu kuću osuđeni ratni zločinac raspitivao kada se susreo sa ambasadoricom BiH u Holandiji Mirandom Sidran- Kamišalić, prilikom njegovog izručenja Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Danas je oko ruševine niklo lijepo naselje i velike kuće, ali nekadašnja parcela Mladića i dalje je napuštena, iako već odavno nije u njihovom vlasništvu. Kako saznajemo od komšija, Mladići su kuću odavno prodali, ali ju je prvi kupac ponovo preprodao. Sada je ona u vlasništvu sarajevskog privrednika ali, s obzirom na njen zapušten izgled, očigledno ni on još nije odlučio šta će s njom.

– Kupljena je ta zemlja skupa sa ruševinom, ali niko ne želi tu da zalazi i tako to stoji godinama. Ne čudi me to jer svi znaju čije je to bilo i niko ne želi bilo kakvu asocijaciju na monstruoznog zločinca i stravične zločine kroz koje smo prošli – kažu novi stanovnici naselja u kojem je nekada živjela porodica Mladić.

Komenatrišući presudu koja je danas izrečena Mladiću, kažu kako nema te kazne koja bi bila dovoljna za ono što je radio.

Ističu da, koliko znaju, niko od porodice Mladić nije dolazio u skorije vrijeme na pomenutu lokaciju. Kažu kako su čuli priče da su odmah nakon rata došle supruga Ratkovog strica i njena snaha, ali da su se zadržale veoma kratko u dvorištu te su otišle.

Starije komšije sjećaju se kako je kuća Mladićevih prije rata imala dva sprata i da je bila lijepo uređena. Kuća je imala dva ulaza, jedan dio je pripadao Mladićevoj porodici, a drugi je pripadao njegovom prvom rođaku Bogdanu.

Dodaju da, kada su u ratu vidjeli šta radi i kako naređuje da se “tuče po Pofalićima i Velušićima”, nisu mogli vjerovati. Sjećaju se kada je napadnuto ovo naselje kako su sve komšije srpske nacionalnosti misteriozno “nestale” iz naselja. Ubrzo je počelo strašno bombardovanje koje je naredio “baš onaj sa kojim su živjeli i dijelili i dobro i zlo”.

Danas komšije i stanovnici Pofalića nerado pričaju o Mladiću te samo odmahujući rukom, ističu da je za njega svaka kazna preblaga.

– Pet doživotnih kazni za njega je malo. Žalosno je što i u drugim općinama nije dokazan genocid jer bilo je mnogo težih zločina u drugim mjestima, ali nisu bili onako masovni kao u Srebrenici. Žalosno je i to što Republika Srpska i dalje postoji kao genocidna tvorevina, a sve je dokazano. Šta onda mi dobijamo tim presudama – kazao je za Faktor Rešid Džananović, stanovnik naselja u kojem je kuća porodice Mladić.

Related posts