Jeziva borba robotskog psa s čovjekom zabrinula korisnike interneta

Nevjerovatni video u kojem se robotski pas bori s čovjekom dok pokušava otvoriti vrata je jeziv, tvrde kritičari. Osvrt objavljen na popularnoj stranici LiveScience postavlja pitanje zašto uopće proizvodimo robote koji će se suprotstavljati ljudima.

Naime, kompanija Boston Dynamics testirala je svog novog robotskog psa koji bi trebao služiti ljudima kao asistent u kući ili na poslu. Robotski pas, nazvan Spot Mini, kreiran je da vlasniku prikuplja i donosi objekte različitih veličina.

Spot Mini u videu prilazi vratima koja želi otvoriti. Kada mu čovjek hokejaškim štapom blokira prilaz, robot ipak uspijeva otvoriti vrata, ali i zadržati se na mjestu kad ga je čovjek povukao za ogromni povodac.

Kada je Boston Dynamics prvi put pokazao javnosti svog robotskog psa, mnogi su prokomentarisali kako bi ga radije smrskali zbog čudnog i jezivog izgleda.

Noge i tijelo robota Spot Mini prekrivene su žutim pločama. S njegovim fleksibilnim pokretima, robotski pas izgleda zaista fluidno. Boston Dynamics je pokazao veliki napredak u razvoju karakteristika robota s obzirom da prvi Spot Mini iz 2016. nije pokazao zavidne sposobnosti u obavljanju zadataka i slušanju vlasnika.

Prvi Spot Mini težio je 25 kilograma, a njegov nasljednik je težak 30 kilograma. Robot se u potpunosti oslanja na električni pogon, a s jednim punjenjem može raditi 90 minuta.

Related posts