Izetbegović: Andrija, Džanan, Nemanja i ostali su nam jučer poslali poruku

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, obilježen je polaganjem cvijeća i posjetom spomen obilježjima u Sarajevu.

Brojne delegacije sa državnog, entitetskog, kantonalnog, gradskog i opštinskog nivoa prvo su posjetile Vjećnu vatru, zatim Memorijalni centar Kovači, a potom Spomen obilježje poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva i Spomen park Vraca. Među mnogobrojnima, koji su posjetili obilježja, bili su Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i mnogi drugi.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao u izjavi medijima da su mir i antifašizam dvije tačke za koje se svi trebamo držati dok ne pobjedimo.

– Slavi se u jednom njenom dijelu, ali košarkaši nisu u jednom dijelu, nego su svi zajedno. I Andrija, i Džanan, i Nemanja… Predvodi ih Duško i pobijedili su jučer košarkašku velesilu. Svima onima koji na momente imaju krizu i depresiju u vezi sa ovim stanjem, to je poruka – kazao je Izetbegović.

Posljednjih je nekoliko dana, dodaje Izetbegović, bilo teško gledati kako se neki svrstavaju uz ratnog zločinca.

– Ali na nama je da vidimo kako se ovi mladi ljudi bore za svoju zemlju, da sačuvamo entuzijazam, da poštujemo ove praznike. Mir i antifašizam su dvije tačke i uže za koje se trebamo držati dok na kraju ne pobijedimo. Treba voljeti svoju zemlju, biti ponosan na nju, poštovati svoje komšije, biti antifašista, njegovati mir, ima li šta normalnije i poželjnije od toga – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH jutros je na brdu Hum uz intoniranje himne podignuta bh. zastava dimenzija šest puta 12 na jarbolu visine 30 metara.

Grad Sarajevo tokom dana planira na razne načine obilježiti Dan državnosti BiH. Osim polaganje cvijeća na gradskim spomen obilježjima, po prvi put je planiran i dječiji program obilježavanja Dana državnosti pod nazivom “Domovina u srcu“ u kojem će učestvovati oko 300 učenika četvrtih razreda osnovnih sarajevskih škola, a u poslijepodnevnim satima će se održati i svečana akademija u Vijećnici.

Related posts