Iza Čovića ne stoji ni polovina hrvatskog biračkog tijela

Ako je Komšić nelegitiman član Predsjedništva jer za njega tobože nije glasala većina Hrvatima u BiH, zašto bi Čović s druge strane bio legitiman član Predsjedništva kad za njega također nije glasala većina Hrvata u BiH?

Nakon što je na općim izborima u BiH u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić brutalno porazio Dragana Čovića osvojivši natpolovičnu većinu glasova, bura se ne stišava. Kao što se moglo i očekivati, Komšić, ali i cjelokupan bošnjački narod, izloženi su bjesomučnim uvredama, optužbama i prijetnjama, a nekoliko gradića u zapadnoj Hercegovini je čak Komšića proglasilo nepoželjnom osobom. Iako se Ustavu BiH nigdje ne navodi da narodi treba da biraju svoje članove Predsjedništva, nego samo da se dva biraju s teritorije FBiH od kojih jedan mora biti Bošnjak, a drugi Hrvat, a jedan s teritorije RS-a koji mora biti Srbi, ne prestaje se s tvrdnjima da je Komšić nelegitiman, pa čak u posljednje vrijeme neki ističu i nelagalan član Predsjendištva iz reda hrvatskog glasova, jer je navodno dominantno izabran glasovima Bošnjaka.

Ipak, čak i ako bismo slijedili logiku HDZ-a i krugova bliskih njemu, da član Predsjedništva iz hrvatskog naroda može biti isključivo onaj za kojeg masovno glasaju Hrvati, doći ćemo i do pitanja legitimnosti samog Dragana Čovića. Naime, Dragan Čović je na ovim izborima osvojio tek 140.000 glasova. Hrvata, s druge strane, prema popisu iz 2013. godine, u BiH ima oko 540 hiljada. Ako čak nekako i zaboravimo na Srbe iz Kantona 10 koji su po uputi Dodika glasali za Čovića, dolazimo do podatka da je Čović dobio podršku tek četvrine Hrvata iz BiH. Naravno, u računicu treba ukalkulisati i to i da svi Hrvati nemaju pravo glasa na izborimq, te da je izlaznost među Hrvatima bila dosta niska, ispod 50%. Kada uračunamo ove podatke opet dolazimo do brojke da je Čović među hrvatskim glasačima s pravom glasa dobio jedva trećinu podrške. Osvajanje 140 hiljada glasova pokazuje da Čović među Hrvatima u BiH nema ni natpolovičnu podršku.

Pa ako je Komšić nelegitiman član Predsjedništva jer za njega tobože nije glasala većina Hrvatima u BiH, zašto bi Čović s druge strane bio legitiman član Predsjedništva kad za njega također nije glasala većina Hrvata u BiH?

(Bportal/Slobodna Bosna)

Related posts