Debakl “Proevropskog bloka”: Uspjeli su samo utišati glas Bošnjaka u NSRS

Prema najnovijim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, samo je jedna nesrpska stranka ili koalicija prešla izborni prag za Skupštinu Republike Srpske. Riječ je o koaliciji „Zajedno za BiH“ okupljenoj oko SDA, koja je osvojila 22.550 glasova ili 3,49 posto, što je nešto lošiji rezultat u poređenju s rezultatom ove koalicije prije četiri godine.

No, tada je koalicija „Zajedno za BiH“ imala znatno više članica a niti jednog rivala pa nije bilo rasipanja glasova. Ovoga puta, kao što je poznato, Bošnjaci su u manjem bh. entitu izašli na izbore u dvije kolone: jednu kolonu („Zajedno za BiH”) predvodila je SDA, a drugu kolonu SDP pod nazivom „Proevropski blok“.

U koaliciji „Proevropski blok“ sudjelovalo je čak pet partija (SDP, SBB, DF, Nezavisni blok i Radom za boljitak), s ambicijom da osvoje nekoliko poslaničkih mandata i poziciju dopredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda za koju je bio nominiran Sadik Ahmetović, bivši dugogodišnji član najužeg rukovodstva SDA koji je sa Senadom Šepićem i Salkom Sokolovićem napustio SDA i osnovao Nezavisni blok.

No, „Proevropski blok“ nije ostvario nijedan od dva postavljena cilja: osvojili su tek nešto više od 1 posto glasova za Skupštinu RS dok je Ahmetović do nogu potučen u bici za poziciju bošnjačkog dopredsjednika RS.

Jedino u čemu je „Proevropski blok“ uspio jeste to što su podijelili bošnjačko biračko tijelo pa će broj bošnjačkih poslanika u Skupštini RS-a biti najmanji do sada.

(Bportal/Saff)

Related posts