ISPRAVLJA SE NEPRAVDA: Od ponedjeljka isplata obespravljenih radnika

Iz Vlade USK optimistična vijest za bivše radnike iz firmi u kojima je proveden stečaj. Naime, premijer USK Husein Rošić tvrdi da je putem Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurano 500.000 maraka, te da bi u ponedeljak trebala početi isplata naknada.

– Premijer USK Husein Rošić kaže da je napravljen značajan iskorak u rješavanju nastavka ispata naknada ovim radnicima.

Nakon nedavno održanog sastanka sa radnicima nekadašnjih privrednih subjekata koji su otišli u stečaj Kombiteksa, Polietilenke, Amrateksa, Drvne industrije Sanica, ŠIP Una, tvornice kartona i i ambalaže Cazin, Noviteta i drugih, premijer USK Husein Rošić kaže da je napravljen značajan iskorak u rješavanju nastavka ispata naknada ovim radnicima.

Podsjetimo Vlada je prošle godine isplatila 6 naknada, a nastavak isplate bio je stopiran nakon što je Federalna Vlada prvobitno planirana sredstva za ove namjene usmjerila u projekte zapošljavanja. Radilo se o 1,6 miliona maraka neophodnih da se naknade za 490 radnika izmire. U pregovorima sa Federalnim zavodom za zapošljavanje dio duga uskoro će biti saniran.

Premijer kaže da će se donošenje rebalansa, u kojem će se planirati 200.000 za ove namjene ubrzati, te da bi on do kraja meseca trebao biti u proceduri.

Plan nam je da zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje u idućoj godini finaliziramo ove aktivnosti i isplatimo sve zaostale naknade kako bi se konačno ispravila nepravda prema ovim obespravljenim radnicima, kazao je premijer Rošić.

(Izvor: RTVUSK.ba)

Related posts