iPhone budućnosti: Apple radi na dvije nove tehnologije

Novi izvještaj iz Bloomberga upućuje na to da Apple razvija dva nova modela idućeg iPhonea – jedan bi trebao podržavati kontrolu geste bez dodirivanja, a drugog bi trebao krasiti zakrivljeni ekran.

Oba projekta su, kako se navodi, u ranoj fazi istraživanja i razvoja, te će im trebati najmanje dvije godine da ugledaju svjetlo dana.

Do sada su svi Appleovi mobiteli imali ravan LCD zaslon, osim desetke čiji je OLED zaslon blago zakrivljen na dnu ekrana, ali to se i ne vidi golim okom, piše Tportal.

Špekulacije o potpuno zakrivljenom ekranu znače da će on vjerovatno biti OLED (organic light emitting diode), jer se, za razliku od LCD-a, može zakriviti.

Appleov najjači suparnik, Samsung, već je ponudio takve verzije kroz prethodne modele, počevši prije nekoliko godina kad je predstavio Air Gestures opciju koja omogućava javljanje na poziv ili prelazak između kartica u internetskom pregledniku tako ga mahnu rukom iznad ekrana. Tako je Galaxy S4 podržavao listanje fotografija ili pomicanje web stranice mahanjem iznad telefona, a Samsung već godinama nudi smartfone sa zakrivljenim zaslonom.

Appleov Air View funkcionirat će slično Appleovom 3D dodiru, ali otkrivajući dodatne informacije kada se pređe prstom preko označenog. Za razliku od Samsunga, Appleov bi zakrivljeni zaslon trebao biti zakrivljen prema unutra od vrha do dna.

Ovakav način rukovanja pametnim telefonima već je neko vrijeme projekt na kojem rade mnoge tehnološke kompanije među kojima je bio i Microsoft dok je radio na razvoju neslavne Windows Phone platforme.

Microsoftove Kinect geste su puno obećavale, iako koherentna i primamljiva upotreba ovakvih gesta još nije primijenjena na uređajima za široku potrošnju.

Related posts