Slučaj koji je uznemirio i zabrinuo mještane: Šta se dogodilo Zarfiji iz Bosanske Krupe?

Zarfija Šahinović, dvadesetogodišnjakinja iz Bosanske Krupe, koju poznaju svi građani ovoga grada s obzirom na to da mjesecima prosi ispred tržnog centra “Bingo”, nedavno je nestala, a da se djevojci izgubio svaki trag primijetili su građani koji su joj svakodnevno pomagali.

Stanovnici Bosanske Krupe uznemireni tvrdnjama i pričama da je djevojka žrtva porodičnog nasilja počeli su potragu za djevojkom, da bi je pronašli na Psihijatrijskom odjelu bolnice “Dr. Irfan Ljubljankić” u Bihaću.

Neki od stanovnika Bosanske Krupe na društvenim mrežama su upozoravali da je djevojka žrtva nasilja, a Zarfiju su posjetili i u bolnici.

Zanemarivanje djeteta

To je bio povod da Faktor istraži tvrdnje pojedinih građana kako je djevojka izložena nasilju u porodici, kao i da je članovi njene porodice tjeraju na prosjačenje, te da joj niko ne želi pomoći.

Najprije smo se obratili Centru za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje nam je rečeno kako je djevojka korisnica Centra, te da su im problemi u toj porodici itekako poznati.

Naime, još dok je bila maloljetna Zarfija je zajedno sa svojom braćom i sestrama bila izuzeta iz porodice i smještena u dom za nezbrinutu djecu. U to vrijeme njen otac je sumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika. Navodno, otac je napuštao djecu jer je išao da zaradi. Zarfija je u domu provela veoma kratak period s obzirom na to da je bila lošeg zdravlja.

Tada je ponovo vraćena majci, koja je u međuvremenu napustila Zarfijinog oca, te je boravila kod svoje rodbine, pojasnili su nam u Centru za socijalni rad. Nedugo potom, Zarfijina majka se vratila mužu i o tome obavijestila Centar za socijalni rad, koji je nastavio brigu o djevojčici.

– Zarfija je tad počela prosjačiti i nekoliko puta je zbog toga obavljen razgovor sa njenim roditeljima, kako bi se upozorili na činjenicu da prosjačenje nije zakonom dozvoljena radnja, te da će ukoliko se to nastavi biti poduzete određene mjere. S tim ciljem je i sa Zarfijom, kada se zatekne sama u prosijačenju, više puta obavljen razgovor, te joj je nuđena pomoć na način da se zbrine što je ona uvijek odbijala, čak je negirala i zlostavljanje – kazali su nam u Centru za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, te dodali da s obzirom na to da je Zarfija sada punoljetna osoba mora prihvatiti pomoć koja joj se nudi kako bi bila smještena u adekvatnu ustanovu.

Netom prije nego što je Zarfija završila u bolnici, građani su tvrdili da je pretučena jer nije isprosila dovoljno novca i to da su je napali njena sestra i zet. Međutim, u policiji nam nisu mogli potvrditi ove informacije.

Kako smo saznali u policiji, djevojka je pokušala samoubistvo, te je spašena u zadnji čas i konačno smještena u bolnicu.

Nema povreda

U policiji su nam kazali i kako su i roditelji djevojke psihički bolesnici, te da svi žive u veoma teškim uvjetima i da u ovom slučaju nema krivičnog djela u smislu nasilja u porodici. Isto tvrde i u Centru za socijalni rad.

– Zarfija je u ranijem periodu uz njen pristanak odvedena u ZU Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi na ljekarski pregled kom prilikom nisu utvrđeni tragovi fizičkog zlostavljanja, već se radilo o lošem općem zdravstvenom stanju koje je najvjerovatnije uzrokovano neredovnom i neadekvatnom ishranom – kažu u Centru.

Nakon hospitalizacije Zarfije obavljen je razgovor sa njenom majkom, koja i dalje negira zlostavljanje kćerke u porodici, te ističe da neće dozvoliti da se njena kćerka smjesti u ustanovu, već će ako bude potrebno, navodno, njeni srodnici preuzeti brigu o Zarfiji.

U Centru kažu i kako su za pomoć u zbrinjavanj Zarfije tražili i od policije, ali da odgovor nikada nisu dobili.

– S obzirom na stanje u kojem se nalazi Šahinović, te činjenicu da je ona punoljetna, još 2016. godine upućen je dopis za pomoć u rješavanju problema, kao i urgencija na dopis prema PS Bosanska Krupa, ali od njih još uvijek nikakav pismeni odgovor nije dostavljen – kažu u Centru.

U policiji, s druge strane, kažu da Policijska stanica Bosanska Krupa redovno prati stanje i dešavanja u porodici iz koje potiče Šahinović, o čemu je i obaviješten JU Centar za socijalni rad Bosanska Krupa i Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bosanska Krupa, koji također redovno prate stanje unutar porodice, a čiji su članovi štićenici ovih institucija.

– Policijska stanica Bosanska Krupa je u nekoliko slučajeva zaprimila prijave od strane članova porodice i u svakom slučaju je intervenisala izlaskom na lice mjesta i utvrđivanjem stvarnog stanja. Napominjemo da je porodica u jako teškoj socijalno- ekonomskoj situaciji te da pripadnici policije u saradnji sa drugim nadležnim institucijama pokušavaju pronaći rješenje za dobrobit svih članova ove porodice – kazali su nam u MUP-u USK na naša pitanja o ovom slučaju.

Inače, Zarfija nije jedina osoba kojoj je potrebna pomoć šire društvene zajednice. Ovakvi teški slučajevi bilježe se i u drugim gradovima naše zemlje.

/faktor.ba

Related posts