HDZ blokirao Zakon o šumama FBiH, ministar Dedić ne pristaje na prijenos nadležnosti na kantone

Ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) blokirali su u Vladi Federacije BiH zakon o šumama. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručuje kako on ne može ugoditi svima i da neće podleći pritiscima da se nadležnosti države prebacuju na kantone te da se na taj način crtaju linije nekih novih entiteta.

Dedić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako su prošli dugu i temeljitu javnu raspravu te da je Zakon o šumama bio predmet brojnih dorada dogovorenih s predstavnicima šumara, stručnjacima, akademskom zajednicom i privrednicima te su, prema njegovom mišljenju, na kraju postigli jedno veoma kvalitetno riješenje.

“Nažalost, ja sam prošle sedmice bio prinuđen da u posljednjem trenutku povučem zakon s dnevnog reda sjednice Vlade Federacije zbog primjedbi HDZ-a na odredbe vezane za imovinsko-pravne odnose. 
Ne mogu, niti mislim da ima potrebe, da ugodim svima”, rekao je Dedić.

Kako kaže, zakon ne treba biti predmet nikakvih stranačkih kompromisa već treba da konačno uredi oblast šuma. On podsjeća da su od 2009. godine, kad je prethodni zakon proglašen neustavnim, naše šume pretpjele velike štete, odnosno bilo je krađa, nelegalne sječe, a vladao je potpuni haos i u upravljanju ovim resursom, što nažalost određenim lobijima odgovara.

“
Tokom pripreme zakona bilo je rasprava vezanih za pitanje vlasništva. Kroz Zakon o šumama mi jasno govorimo da su šume državni resurs i da je država njegov jedini vlasnik. Federalno pravobranilaštvo samo zastupa državne šume i šumsko zemljište na teritoriji Federacije. Ja sam odmah na početku odbacio mogućnost da se šume uknjiže kao vlasništvo entiteta, kao što je to uradila RS, jer bi ovo bilo popuštanje pred politikom podjela Bosne i Hercegovine”, kazao je Dedić.

On ističe i da je bilo pritisaka da se preko mjere ojača uloga općina i kantona u upravljanju šumama, čak i zahtjeva da se šume uknjiže kao vlasništvo kantona i ti pritisci su dolazili mahom iz hrvatskih stranaka.

“No, ja sam i u tom pogledu bilo nedovosmislen: nikakve podjele državnih resursa neće biti, niti će iko državnu imovinu dodjeljivati kantonima i na taj način crtati linije nekih novih entiteta”, kazao je Dedić.

Na kraju je zaključio da se nada kako će i predstavnici HDZ-a, koji su uostalom i sami bili uključeni u kreiranje ovog zakona, shvatiti da nema više ni vremena za gubljenje, ni prostora za dodatne kompromise te da na narednoj sjednici Vlade Federacije neće više biti nikakvih opstrukcija.

Related posts