Ministarstvo USK odredilo područje rada: Veterinarske stanice nezadovoljne

Pravilnik o obavljanju veterinarske djelatnosti koje je donijelo Federalno ministarstvo poljoprivrede i primjenjuje se od početka godine, nedavno je na sjednici Gradskog vijeća Bihaća izazvao pažnju nakon informacije koju je podnio direktor JP Veterinarska stanica Zekerijah Alagić. Prema novim pravilima po prvi put podijeljen je teren, odnosno zona odgovornosti između privatnih i javnih stanica, što je ovom javnom poduzeću značajno smanjilo područje djelovanja kada su u pitanje epizootiloške mjere. U Kantonalnom ministarstvu ističu da će se primjenom ovog pravilnika postići veća odgovornost u očuvanju zdravlja životinja, te time i javnog zdravstva.

Višegodišnja borba sa zaraznim bolestima domaćih životinja, medju kojima je i bruceloza u samom je vrhu zoonoza, i nažalost još uvijek nije iskorijenjena. Sve mjere koje se provode nisu dovoljne te je ova bolest još uvijek rasprostranjena.

Novi Pravilnik prema kojem su podijeljene zone rada upravo bi trebao dovesti do smanjenja bolesti životinja, mišljenja su u Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede.

A Pravilnik koji je uzburkao vode veterinarske struke i kojim su po riječima Alagića nezadovoljne i privatne i javne veterinarske stanice, njih 19 registriranih u USK, propisuje teren na kojem će raditi provođenje epizootiloških mjera.

U Ministarstvu ističu da je podjelu terena teško bilo odraditi zbog netačnih statističkih podataka.

Pravilnik je bilo nužno donijeti jer dosad samo u FBiH nije bilo tačno određeno područje rada, a time i odgovornosti veterinarskih stanica, s čim se slažu svi. Pitanje pravednije raspodjele terena između privatnih i javnih stanica ključno je. Hoće li biti njegovih izmjena znaće se nakon žalbe koje su upućene Federalnom mistarstvu poljoprivrede. – piše rtvusk.

Related posts